Dienas ziņas

Latgalē mežus stāda agrāk un mašinizēti

Dienas ziņas

Ar Covid-19 saslimis SAC "Lode" iemītnieks

Pierobežas iedzīvotāji maina iepirkšanās paradumus

Pierobežas iedzīvotāji maina iepirkšanās paradumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Covid-19 ietekmē slēgtās kaimiņvalsts robežas piespiedušas pierobežas iedzīvotājus mainīt iepirkšanās paradumus. Tērvetes novada Augstkalnes pagasta tirgotāji atzīst, ka ieņēmumi šajā laikā esot pat pieauguši. Viedokļi gan dalās par to, vai priekšroka pašmāju tirdzniecības vietām tiks dota arī pēc robežu atvēršanas.

Pierobežas pagastu un novadu iedzīvotājiem ceļš uz tuvākajiem Lietuvas veikaliem jau gadu desmitiem bijis pamatīgi iestaigāts. Galvenokārt tāpēc, ka cenas tur zemākas. Kopš stājušies spēkā Covid-19 izplatīšanās dēļ noteiktie ierobežojumi, kaimiņvalsts robežu modri sargā robežsargi un ceļš aizšķērsots arī fiziski. Augstkalnes pagasta tirdzniecības vietu vadītāji smej, ka tas ir šīs krīzes vienīgais plusiņš.

"Bija pieplūdums pirms kāda mēneša. Bija tā ažiotāža, un līdz ar to visi drudžaini pirka. Tagad viss ir pieklusis, mierīgāk, tomēr var just, ka mūsu cilvēki tagad atgriezušies no Lietuvas uz šejieni, par iepirkšanos runājot," teica aptiekas vadītāja Iveta Kurloviča.

Arī Augstkalnes centra veikala darbinieki atzīst, ka vīruss - vismaz pagaidām - piespiedis mainīt paradumus, un ieguvēji no tā esot vietējie uzņēmēji. "Ir mainījušies, ir daudz lielāki ieņēmumi un vairāk cilvēku. Mums te ir tikai 5 kilometri līdz robežai, bet es domāju, ka brauks atkal [turp]," norādīja veikala vadītāja Sandra Kmeta.

Augstkalnē satikto iedzīvotāju viedokļi atšķiras. Vieni teic, ka arī mūsu veikalos sortiments ir gana plašs un cenas normālas, tāpēc labprāt atbalstot un atbalstīšot Latvijas uzņēmējus. "Mēs sapratām, ka arī tepat var nopirkt gandrīz visu to pašu ko tur un pat ir labākas akcijas," atzina dobelniece Aiga.

Tikmēr netrūkst arī tādu, kuriem  šopinga braucienu uz Lietuvu ļoti pietrūkst. "Tas nav budžeta jautājums. Vienkārši tur bija dažādākas un savādākas preces, un arī lētāk," atzina penkulniece Linda.

Kad pandēmija pasaulē beigsies un robežas atkal tiks atvērtas, nav zināms. Tomēr iespējams, ka vismaz daļa cilvēku  piespiedu kārtā izmainītos iepirkšanās paradumus saglabās arī pēc tās.    

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti