Saldējums ir viens no iecienītākajiem gardumiem visa gada garumā, tomēr vasarā interese par to aug. Šosezon, neskatoties uz vēso pavasari, kura dēļ straujš pieprasījums pēc saldējuma sākās pāris nedēļas vēlāk nekā citus gadus, interese par šo kārumu Latvijā ir nebijusi augsta. Tā paziņoja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks, atzīmējot, ka, salīdzinājumā ar pēdējiem diviem gadiem, pieprasījums pieauga līdz pat 40%.
Turklāt palielinājās arī eksporta apjomi.
„Saldējuma pozīcija mums izskatās pietiekami stabila un ar tendenci attīstīties. Un pat neskatoties uz to, ka Latvijā ienāk daudz dažādu importa saldējumu, tai skaitā no Ukrainas, pieaug gan patēriņš, gan arī izvēle par labu mūsu ražotajiem saldējumiem,” pastāstīja Šolks.
Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs atzīmēja, ka šovasar ir iecienīti gan tradicionālie saldējumi, tas ir, baltais, šokolādes un zemeņu, gan arī jaunie veidi, piemēram, tādi, kuru sastāvā nav piena vai tomēr ar piena produktiem, bet bez cukura. Šolks pastāstīja, ka šo gardumu ražotāji meklē arī jaunas garšas, sajaucot kopā netradicionālas piedevas, piemēram, pievienojot klāt svaigas mīklas gabaliņus.
Viens no lielākajiem saldējumu ražotājiem Latvijā ir „Rūjienas saldējums”. Tā vadītājs Igors Miezis Latvijas Radio pastāstīja, ka uzņēmumam ir interese meklēt jaunas garšas.
„Bez prieka, ko dod jaunradīšana, tas bizness tāds pliekans sanāk,
ja mēra tikai ciparos. Es domāju, ka motivācija un enerģētika rodas tieši no tā, ka mums izdodas izveidot kaut ko pašiem jaunu un garšīgu, par ko mums ir prieks,” sacīja Miezis.
Viņš arī atzīmēja, ka lielais pieprasījums pēc šī garduma parāda to, ka sabiedrībā pozitīvisms nav pazudis.
Tikmēr Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga atgādināja, ka saldējums ir svētku ēdiens, kuru ikdienā lietot uzturā nav vēlams. Tas tādēļ, ka
saldējums satur daudz cukura un tauku, kas var veicināt gan svara pieaugumu, gan arī paaugstināt sirds un asinsvadu slimību risku.
Speciāliste ieteica šo kārumu labāk gatavot pašu rokām: “Var pagatavot no svaigām ogām un tās sasaldēt vai izmantot tās ogas, kas vēl joprojām ir sasaldētas un kur būtu maksimāli daudz vitamīnu, minerālvielu, papildus vēl šķiedrvielas, un varbūt nebūtu tik daudz pievienotā cukura.”
Ja tomēr izvēlas pirkto saldējumu, uztura speciāliste iesaka palasīt vēlamā garduma sastāvu un izvēlēties to, kuram tas ir pēc iespējas vienkāršs.