Piensaimnieki vēl nesaņem solījumu par papildu atbalstu no ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tiekoties Eiropas Savienības (ES) valstu zemkopības ministriem un Eiropas Komisijas lauksaimniecības komisāram, pagaidām nav saņemts apsolījums palīdzēt finansiāli grūtībās nonākušajiem piensaimniekiem.

Otrdien, 17.maijā, Latvijas pārstāvji kopā ar Lietuvu, Igauniju, Somiju, Horvātiju un citām valstīm Briselē prasīja papildu finansējumu piensaimniekiem un cūkkopjiem. Tiekoties zemkopības ministriem Briselē un klātesot arī lauksaimniecības komisāram, tika pārrunāta iespēja atbalstīt piena un cūkgaļas ražotājus.

Lai gan ir ieviesti dažādi atbalsta mehānismi, Latvija kopā ar citām valstīm prasa tieši papildu naudas piešķiršanu.

Izprotot situācijas smagumu, mazinājušies arī iebildumi no citām dalībvalstīm, piemēram, Vācijas. Tomēr pagaidām vēl apsolījums palīdzēt finansiāli no Eiropas Komisija nav saņemts – par to varētu lemt jūnija beigās Luksemburgā.

Viens no iemesliem, kādēļ Eiropas Komisija vilcinās ar jauna finansējuma piešķiršanu, ir tas, ka desmit valstis vēl nav izmantojušas iepriekš piešķirto atbalstu piensaimniekiem.

Zemkopības ministrija rēķina, ka Krievijas embargo radījis 90 miljonu lielus zaudējumus Latvijai. Šajā laikā piena iepirkuma cenas Latvijā samazinājušās par 29%, bet cūkgaļai – par 20%.

Divas reizes Latvijas zemnieki jau saņēmuši tiešu finansiālu palīdzību no Eiropas – kopumā vairāk nekā 16 miljonus eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti