Piedāvā autoratlīdzībām nākamgad noteikt nodokli atkarībā no gada apgrozījuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz darījuma konta ieviešanai piedāvā autoratlīdzības aplikt ar 25% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, ja gada apgrozījums nepārsniedz 25 000 eiro, savukārt lielākam apgrozījumam noteikt 40% likmi.

Par to otrdien, 6. oktobrī, valdību informēja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība). Par konkrētiem noteikumiem autoratlīdzību aplikšanai ar nodokli valdība vēl lems piektdien.

Līdz nākamā gada 1. jūlijam autoratlīdzību saņēmējiem paredzēts saglabāt līdzšinējo nodokļu maksāšanas kārtību un likmes. Savukārt no 2021. gada 1. jūlija notiks pakāpeniska sagatavošanās autoratlīdzību saņēmēju nodokļu nomaksai, izmantojot t.s. saimnieciskās darbības kontu.

Piedāvātais variants paredz, ka autoratlīdzības saņēmējs varētu nākamgad iedzīvotāju ienākuma nodokli no autoratlīdzības maksāt, nereģistrējot saimniecisko darbību, autoratlīdzības izmaksām nepiemērojot attaisnoto izdevumu normu, un nodokļa likmi nosakot atkarībā no gada apgrozījuma:

  • apgrozījumam līdz 25 000 eiro – 25%,
  • apgrozījumam, kas pārsniedz 25 000 eiro – 40%. No autoratlīdzības ieturētā nodokļa 80% tiktu novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksām.

Paredzēts, ka šī kārtība būs spēkā no 2021. gada 1. jūlija līdz brīdim, kas Latvijā tiks ieviests darījuma konts. Nodokli ieturēs darba pasūtītājs.  

Šādi ieturētais iedzīvotāju ienākuma nodoklis no autoratlīdzības netiek summēts ar citiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem un tam nepiemērotu likumā noteiktos atskaitījumus (neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus).

Ja taksācijas gada laikā autoratlīdzības saņēmējs kopā saņem autoratlīdzību, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā, no vairākiem ienākuma izmaksātājiem, autoratlīdzības saņēmējs trūkstošo iedzīvotāju ienākuma nodokli piemaksā rezumējošā kārtībā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Tāpat no 2021. gada 1. jūlija autoratlīdzību saņēmēji varēs izvēlēties nodokļu nomaksas viedu:

  • kā līdz šim, izmantojot pašnodarbināto personu nodokļu nomaksas režīmu autoram, kas ir reģistrējis savu saimniecisko darbību;
  • kā līdz šim, izmantojot darba ņēmēju vispārējo nodokļu nomaksas režīmu;

Nodokļa maksātājiem, kuri gūst saimnieciskās darbības ieņēmumus no zinātnes, literatūras un mākslas darbu radīšanas, kā arī par atklājumiem, izgudrojumiem un no rūpniecisko paraugu radīšanas, attiecībā uz minētajiem ieņēmumiem pastāv izvēles iespēja piemērot saimnieciskās darbības izdevumus uz attaisnojuma dokumentu pamata likumā noteiktajā kārtībā vai piemērot izdevumu normu 25% apmērā no ieņēmumiem; vai reģistrēties kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs un maksāt mikrouzņēmumu nodokli vispārējā kārtībā.

No 2022. gada 1. janvāra, tiklīdz būs iespēja nodokļu nomaksai izmantot t.s. saimnieciskās darbības kontu, autoru nodokļu nomaksa tiks veikta līdzīgā kārtībā kā mikrouzņēmuma nodokļu maksātājiem, piemērojot autoratlīdzību saņēmējiem no 2021. gada 1. jūlija ieviestās likmes un apgrozījuma apmēru.

Paredzēts, ka nākotnē ieviesīs darījuma kontu, tādējādi ievērojami atvieglojot nodokļu  nomaksu, jo pēc apgrozījuma banka automātiski atskaitītu nepieciešamos nodokļus Valsts kasei. 

KONTEKSTS:

“Tas iznīcinās latviešu literatūru”. “Tas būs spēriens ar kāju jau tā mirstošajai kultūras pasākumu nozarei”. Tā uz Finanšu ministrijas virzīto priekšlikumu jau no 2021. gada janvāra likvidēt autoratlīdzību režīmu reaģēja kultūras jomas pārstāvji. Lēmuma pieņemšana tika atlikta, un Finanšu ministrijai uzdots atrast kompromisu ar kultūras nozari.

Viens no potenciālajiem risinājumiem – sekot Igaunijas piemēram un ieviest saimnieciskās darbības norēķinu kontus. Tomēr agrākais, kad to varētu īstenot, būtu 2022. gadā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti