Pētnieks: Ēnu ekonomikas mazināšanās saistīta ar atveseļošanos pēc krīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau otro gadu pēc kārtas Latvijā strauji samazinājusies ēnu ekonomika, un pētnieks Arnis Sauka to saistīta ar tautsaimniecības atveseļošanos pēc krīzes, kas Latvijā bija vissmagākā starp Baltijas valstīm.

Ja 2011.gadā ēnu ekonomikas īpatsvars kopējā valsts iekšzemes kopproduktā bija 30,2%, tad pagājušajā gadā - 21,1%, liecina trešdien publiskotais pētījums. Tādējādi Latvijas ēnu ekonomikas īpatsvars pietuvojies kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas rādītājiem.

Kopējais ēnu ekonomikas apjoms Latvijā samazinājies galvenokārt tāpēc, ka mazinājies peļņas neuzrādīšanas apjoms, kam seko mazinājums aplokšņu algu lielumā, skaidro Sauka. Viņš gan uzsver, ka aplokšņu algu apjoms vēl aizvien ir ļoti liels – aptuveni 26%. „Un samazinājums, salīdzinot ar 2011.gadu, ir salīdzinoši niecīgs. Politikas veidotāju uzmanību vēršam uz šo komponenti, kur pilnīgi noteikti vēl jāpiestrādā,” piebilst Sauka.

„Ir vērojami uzlabojumi gandrīz visās nozarēs, sevišķi mēs varam redzēt, ka mazumtirdzniecībā, pakalpojumiem un celtniecības sektoros vērojami uzlabojumi,” norāda pētnieks. Ēnu ekonomika strauji gājusi uz leju Vidzemē un Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti