Panorāma

Pļaviņas atkopjas pēc plūdiem

Panorāma

Beigusies sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām

Uzņēmumi un iedzīvotāji vēl nav gatavi eiro ieviešanai Latvijā

Pētījums: Iedzīvotāji un uzņēmēji vēl nav gatavi eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir salīdzinoši labi informēti par plānoto eiro ieviešanu nākamgad, taču viņu gatavība šim notikumam gan vēl ir visai zemā līmenī. Tas secināts "Swedbankas" pētījumā “Latvijas eiro gatavības indekss”.

Pārejai uz eiro vairāk gatavi lielo pilsētu iedzīvotāji, cilvēki ar augstāko izglītību un salīdzinoši augstiem ienākumiem. Daudzi uzņēmumi ieņēmuši nogaidošu pozīciju – ja nu gadījumā jūlijā Latviju tomēr oficiāli nemaz neuzaicina eirozonai pievienoties, tad labāk ar gatavošanos nesteigties. Eksperti brīdina – šāda domāšana ir riskanta. Tā novedīs pie sastrēgumiem pie IT kompāniju durvīm, kas nodarbojas ar grāmatvedības, kasu un citu sistēmu pielāgošanu jaunajai valūtai.

"Tīri fiziski nebūs iespējams izdarīt nepieciešamās izmaiņas, jo nebūs cilvēki, kas to darīs, un lai nokļūtu izredzēto pulciņā, kam tas tiks ieviests, nāksies diezgan stipri pārmaksāt," uzskata Swedbank valdes loceklis Daniils Ruļovs.

Iedzīvotājiem tiek ieteikts jau laikus atbrīvoties no skaidras naudas uzkrājumiem, jo banku kontos lati nākamā gada 1jā janvārī automātiski konvertēsies uz eiro.

Eksperti arī aicina izskaitļot, cik liela ir jūsu pašreizējā alga un ierastāko produktu cena eiro valūtā, lai pēc iespējas vieglāk pierastu pie jaunās valūtas.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti