Pērn Latvijā samazinājies ārvalstu valūtu maiņas apjoms

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pērn, trešajā gadā pēc eiro ieviešanas Latvijā, valstī turpināja sarukt ārvalstu valūtu maiņas apjoms, kas atspoguļojās arī kapitālsabiedrību un to licencēto ārvalstu valūtu pirkšanas un pārdošanas vietu skaita samazinājumā.

2016.gada beigās ar ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu nodarbojās 42 kapitālsabiedrības, kas saņēmušas Latvijas Bankas licences ārvalstu valūtu skaidrās naudas pirkšanai un pārdošanai, 74 vietās Latvijā. No tām 56 vietas atrodas Rīgā un 18 vietas - ārpus Rīgas, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā. Salīdzinājumam - 2015.gadā ar ārvalstu valūtu maiņu nodarbojās 51 kapitālsabiedrība 89 vietās Latvijā.

Pagājušajā gadā Latvijas Banka izsniedza divas jaunas licences vienai jau licencētai kapitālsabiedrībai, bet anulēja 17 licences.

Kopējais tirgus apjoms jeb kapitālsabiedrību veikto pārdošanas darījumu apjoms 2016.gadā bija 108,3 miljoni eiro, būtiski nesamazinoties salīdzinājumā ar iepriekšējā gada apjomu (110,5 miljoniem eiro).

2015.gadā kapitālsabiedrību nopirktās un pārdotās ārvalstu valūtu skaidrās naudas apjoms jeb apgrozījums eiro izteiksmē bija 349,8 miljoni eiro, bet 2016.gadā - 318,8 miljoni eiro, samazinoties par 8,9%, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati.

Kapitālsabiedrības 2016.gadā pirka un pārdeva 49 ārvalstu valūtas (2015.gadā - 51 valūtu). Pērn apgrozījumā dominēja ASV dolārs (43,9% no ārvalstu valūtu kopapjoma), Lielbritānijas sterliņu mārciņa (23,6% no kopapjoma) un Krievijas rublis (14,2% no kopapjoma). Tām sekoja vēl trīs ārvalstu valūtas ar mazāku īpatsvaru ārvalstu valūtu kopapjomā - Norvēģijas krona (4,7%), Zviedrijas krona (3,4%) un Polijas zlots (2,2%).

Latvijas Banka izsniedz Latvijas Uzņēmumu reģistrā reģistrētajām juridiskajām personām, izņemot kredītiestādes, atļaujas (licences) ārvalstu valūtas pirkšanai un pārdošanai komercdarbības veidā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti