Pērn būvniecības izmaksas palielinājušās par 2,6%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pērn salīdzinājumā ar 2012.gada vidējo līmeni būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Strādnieku darba samaksa pieauga par 5,9%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 2,2%, bet būvmateriālu cenas – par 0,9%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, būvniecības izmaksas 2013.gada decembrī pieauga par 0,1%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,4%, būvmateriālu cenas – par 0,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 0,9%.

Savukārt pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, vidējais būvniecības izmaksu līmenis nemainījās. Būvmateriālu cenas pieauga par 1%, bet pazeminājās mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas par 1,7% un strādnieku darba samaksa – par 0,3%.

2013.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedza ap 180 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos tika izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedza rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē tika iekļauti būvuzņēmumi, kam 2012. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 79% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 miljonu latu gadā, no tiem 20% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 miljoniem latu gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti