Dienas ziņas

Bauskā pieaugs atkritumu apsaimniekošanas tarifs

Dienas ziņas

Zemnieki aicina meklēt darbu laukos

Palielinās Aiviekstes HES jaudu

Pēc rekonstrukcijas palielinās Aiviekstes HES jaudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Akciju sabiedrība “Latvenergo” sākusi Aiviekstes hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcijas darbus. Paredzēts palielināt stacijas ražošanas jaudu, šo HES ierindojot ceturtajā vietā starp Latvijas mazajām hidroelektrostacijām.

Aiviekstes HES, kas savulaik no vienkāršām lauku dzirnavām pārtapa par tajā brīdī (1928-1932) lielāko hidroelektrostaciju Latvijā, pašlaik norit sagatavošanas darbi pārbūvei. „Latvenergo" pirmo reizi tajā uzstādīs horizontāli novietotas turbīnas.

“Saskaņā ar vides prasībām, kuras nosaka, ka saldūdens zivju nārsta periods notiek no 1. aprīļa līdz 20. jūnijam, marta vidū tika uzsākta pagaidu aizsargdambja izbūve un marta beigās arī sekmīgi tika pabeigta. Šis rekonstrukcijas posms ir arī  kā turpinājums 2015. gada rekonstrukcijas posmam, kur tika veikta esošā plostu ceļa pārbūve un pārgāznes atjaunošana,” pastāstīja AS "Latvenergo" vecākais projektu vadītājs Andris Skutelis.

Stacijas vēsturē ir posmi, kad elektroenerģija tajā netika ražota, un pēc vairāku desmitgažu dīkstāves 1991. gadā “Latvenergo” uzsāka tās atjaunošanas projektu. Tajā laikā uzstādītie hidroagregāti joprojām ir darba kārtībā un ražo elektroenerģiju, tomēr tie laika gaitā ir nokalpojuši.

“Pārbūves projekts paredz esošo brīvslūžu vietā uzstādīt divus jaunus hidroagregātus, kas nodrošinās stacijas pieejamās jaudas palielinājumu no 0,7 megavatiem līdz 1,5 megavatiem. Uzstādītā jauda būs pietiekami liela, lai šī būtu nozīmīga stacija mazo hidroelektrostaciju kopumā. Projekts plānots pabeigt šī gada decembrī, un divi jaunie agregāti, līdzdarbojoties ar vecajiem, atļaus efektīvāk izmantot esošos pieejamos upes hidroresursus,” skaidroja Skutelis.

Kā uzsver “Latvenergo”, starp mazajām hidroelektrostacijām ar jaudu līdz 10 megavatiem Aiviekstes HES ir viena no lielākajām stacijām Latvijā. Tā no kopējās mazo hidroelektrostaciju  izstrādes apjoma saražo aptuveni 5%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti