Pēc aizdomām par cilvēktirdzniecību konditoreja «Adugs» turpina strādāt, neizslēdz ražotnes apturēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc publiski izskanējušās informācijas, ka policijai ir aizdomas par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā “Adugs”, tā darbinieki valsts augstākajām amatpersonām ir nosūtījuši atklāto vēstuli ar 79 darbinieku parakstiem, apšaubot šīs informācijas patiesumu un aicinot veikt rūpīgu izmeklēšanu. Uzņēmums pašlaik turpina strādāt, bet neizslēdz, ka ražošana būs jāaptur.

ĪSUMĀ:

  • Pār Latgales konditorejas uzņēmumu “Adugs” krīt aizdomas par cilvēktirdzniecību.
  • 79 no 270 konditorejas darbiniekiem atklātā vēstule to apšauba.
  • Darbinieki baidās zaudēt darbu un aicina uz rūpīgu izmeklēšanu. 
  • Uzņēmuma advokāte: Pagaidām ražotne turpina strādāt.
  • Advokāte: Lielveikali pārtrauca sadarbību – ja neatsāks, rūpnīcai draud bankrots.

Pēc aizdomām par «vergu» izmantošanu konditoreja «Adugs» turpina strādāt, neizslēdz ražotnes apturēšanu
00:00 / 03:22
Lejuplādēt

Līvānu ražojošā konditorejas uzņēmuma SIA “Adugs Production” lapā sociālajā tīklā “Facebook” publicēta darbinieku atklātā vēstule, kas adresēta Valsts prezidentam, valdībai, Saeimas deputātiem un sabiedrībai, paužot satraukumu, ka viņu darbavietas vārds nonācis nepamatoti nelāgā gaismā. Viņi uzsverot, ka uzņēmuma vadība ir pretimnākoša, atbalstoša un dažādas kultūras cienoša.

Vēstules autori baidās, ka uzņēmumu, kurā nodarbināti 270 darbinieki, mēģina iznīcināt. Vēstuli parakstījušas 79 personas.  

Uzņēmuma advokāte Viktorija Jarkina, jautāta, vai ražotne turpina strādāt, norādīja, ka “katru dienu tā situācija var mainīties”.

“Pagaidām ražošana notiek. Kā ietekmēja lielveikalu paziņojumi [par sadarbības pārtraukšanu]? Faktiski, ja netiks atsākta pārdošana lielveikaliem, tad rūpnīca būs uz bankrota sliekšņa. Un faktiski vairāk nekā 250 cilvēki paliks bez darba,” prognozēja advokāte.

“Tas policijas paziņojums presei ir izraisījis nedzirdētu situāciju, ka uz tā pamata, kamēr vēl personas vaina nav pierādīta un notiek izmeklēšana, lielveikalu tīkli ir apturējuši sadarbību, un arī kredītiestādes. Jau viena kredītiestāde ir izbeigusi līgumu, un, ja vēl kāda kredītiestāde to darīs, tad Latgalē būs par vienu rūpnīcu mazāk,” sacīja advokāte.

Saistībā ar izskanējušo informāciju un aizdomām par cilvēku ekspluatāciju uzņēmumā vairāki mazumtirgotāji, piemēram, “Maxima Latvija", "Rimi", "Elvi Latvija", "top!" un "Citro", apturēja sadarbību ar konditorejas uzņēmumu "Adugs".

““Maxima Latvija” pamatvērtības ir godprātīga un caurspīdīga uzņēmējdarbība, līdz ar to saņemot šādu informāciju, nekavējoties reaģējām, apturot sadarbību līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai. Sadarbības apturēšana mūsu izpratnē nozīmē, ka mēs jaunus pasūtījumus neveicam, jaunu apjomu neiepērkam un izpārdosim esošo produkciju mūsu veikalos,” lēmumu skaidroja “Maxima Latvija” pārstāve Liene Dupate-Ugule.

Šobrīd “Maxima Latvija” gaida skaidrojumu no konditorejas izstrādājumu piegādātāja.

“Mēs esam pieprasījuši skaidrojumu par notikušo, jo mēs primāri ziņas saņēmām pagājušās nedēļas piektdienā no masu medijiem un esam ar savu juristu komandu pieprasījuši skaidrojumu detaļās, kā kaut kas tāds var notikt Latvijā kā tiesiskā valstī,” sacīja Dupate-Ugule.

Aģentūra LETA informēja, ka Rīgas apgabaltiesa nākamnedēļ, 3. decembrī, skatīs sūdzību par piemēroto drošības līdzekli iespējamā cilvēktirdzniecībā iesaistītajam uzņēmējam, konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājam Jāzepam Zukulam.

KONTEKSTS:

Policija aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājs. Konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā, atņemot pases, draudot ar izraidīšanu no valsts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti