Pavļuts: Līdzekļi no uzturēšanās atļaujām jānovirza ekonomiskās attīstības fondā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Līdzekļi no uzturēšanās atļaujām būtu jānovirza ekonomiskās attīstības fondā, uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Latvijā 2012.gadā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir izsniegusi aptuveni 26 000 uzturēšanās atļauju, iekasējot valsts nodevu 927 880 latu apmērā.

Kopš Latvijā izveidoja investīciju piesaistes programmu, kas investoram un viņa ģimenes locekļiem, veicot noteiktu investīciju apjomu, sniedz uzturēšanās atļaujas, Latvijas ekonomikā ir investēti 419 miljoni latu. Lielākā daļa no līdzekļiem ir ieguldīti nekustamā īpašuma un finanšu sektoros, kā arī pēdējā laikā palielinās investīcijas uzņēmumu pamatkapitālā, sacīts medijiem izplatītajā paziņojumā.

„Lai arī pēdējā gada laikā pieaugušas investīcijas reālā sektora uzņēmumu pamatkapitālā, tomēr 80% no visām programmas ietvaros veiktajām investīcijām līdz šim nonākuši nekustamā īpašuma sektorā. Termiņuzturēšanās atļauju programma palīdzējusi atkopties nekustamo īpašumu tirgum un devusi netiešu stimulu pārējai ekonomikai, taču tas nav pietiekams ilgtermiņa risinājums ekonomiskās aktivitātes un labklājības veicināšanai.

Termiņuzturēšanās atļauju programma ir jāpilnveido, lai tā sasniegtu galveno mērķi – veicinātu investīciju piesaisti reālajā sektorā, ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu izveidi,” norādīja ministrs.

"Tāpēc mūsu piedāvājums ir no katras uzturēšanās atļaujas daļu līdzekļu novirzīt jaunveidojamā ekonomiskās attīstības fondā, no kura tiktu finansētas uzņēmējdarbības atbalsta un jaunu darbavietu izveides programmas, kā arī ieguldījumi industriālajā infrastruktūrā reģionos. Investors līdzekļus iemaksātu ekonomiskās attīstības fondā, bet valsts sadarbībā ar pašvaldībām izvēlētos, kādās aktivitātēs tos investēt, lai sasniegtu lielāko ieguvumu ekonomikai un iedzīvotājiem. Lai uzturēšanās atļauju programma kalpotu par ilgtermiņā kvalitatīvu investīciju avotu Latvijas industriju un ekonomikas attīstībai, tai ir jābūt pastāvīgai un prognozējamai ilgtermiņa.”

Pirmdien, 26.augustā, piedāvājums tika prezentēts Koalīcijas sadarbības padomes sēdē, iepazīstinot arī ar Kanādas investīciju un biznesa konsultāciju firmas „Raymond Chabot Grant Thornton LLP” pētījuma starpziņojumu par uzturēšanās atļauju programmu darbību Latvijā un citur pasaulē.

Pēdējo gadu laikā vairākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs arvien izplatītākas kļuvušas investīciju piesaistes programmas, kas investoram un viņa ģimenes locekļiem, veicot noteiktu investīciju apjomu, sniedz iespēju saņemt uzturēšanās atļaujas. Līdzīgas un plašākas programmas kā Latvijā ES darbojas Īrijā, Apvienotajā Karalistē, Maltā, Kiprā, Ungārijā, Bulgārijā, Grieķijā un Portugālē, bet lielākoties paredzot iespēju saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas par veiktajām investīcijām nekustamā īpašuma sektorā, uzņēmumu kapitālā vai valdības vērtspapīros. Ārpus ES programmas darbojas tādās valstīs kā, piemēram, ASV, Kanādā un Austrālijā. Atsevišķās valstīs par veiktajām investīcijām iespējams saņemt pat ES dalībvalsts pilsonību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti