Panorāma

"Maxima" slēgusi slepenu vienošanos ar traģēdijā cietušo

Panorāma

Pieņem "pretspiegu likumu"

Rosina fiksēt nekustamā īpašuma nodokli vienīgajam mājoklim

Pašvaldību savienība: Vietvaras jau saudzē vienīgā mājokļa īpašniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas pašvaldības jau patlaban saudzējot vienīgā mājokļa īpašniekus. To norāda Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Sanita Šķiltere, vērtējot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) plānus ieviest samazinātu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi vienīgajam mājoklim. Tādējādi ministrija reaģējusi uz portālā "manabalss.lv" savāktajiem parakstiem par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim 

Jau stāstīts par skolotāju no Rīgas Liānu Hiršsoni, kuras privātmājai Rīgā NĪN desmit gadu laikā audzis 26 reizes. Tagad par zemi un ēku kopā viņai jāmaksā vairāk nekā 1000 eiro gadā. Viņa portālā "manabalss.lv" savāca pietiekamu pilsoņu atbalstu, lai ierosinātu likuma grozījumus, piedāvājot atbrīvot vienīgo mājokli no nodokļa. Par to jālemj Saeimai.

Kamēr Saeimai balsojums vēl tikai priekšā, uz portālā savāktajiem parakstiem reaģējusi VARAM, kas piedāvā modificēt esošo kārtību. Ministrija grib uzlikt pašvaldībām par pienākumu atkarībā no īpašuma vērtība izmantot tikai 0,2%, 0,4% vai 0,6% likmi un liegt tiesības vienīgajam mājoklim un ar to saistītajai zemei un telpām, piemēram, garāžai, saimniecības ēkai, piemērot likmi līdz 1,5%.

"Mēs esam saņēmuši sūdzības no iedzīvotājiem, ka pašvaldības piemēro likmes līdz 1,5%, un ierosinām mehānismu, kas aizsargātu iedzīvotājus, arī ņemot vēra gaidāmo kadastra vērtības pieaugumu," klāsta VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

LPS apsveic VARAM vēlmi piedalīties NĪN administrēšanas uzlabošanā, bet neprognozē vērienīgas izmaiņas vietējo varu nodokļu politikā, jo tās jau patlaban saudzējot vienīgā mājokļa īpašniekus.

"Es nezinu nevienu pašvaldību, kas nepiemērotu mazās likmes vienīgajam mājoklim, turklāt valdība uzticēja Finanšu ministrijai lemt par izmaiņām un ceram, ka ministrija pie tā aktīvi strādās," teica LPS pārstāve.

VARAM pārstāvji uzsver, ka ar viņu piedāvāto kārtību saruks tā nodokļa daļa, kas tiek rēķināta no zemes kadastrālās vērtības. Jau minētās Liāna Hiršsones gadījumā kopējā likme īpašumam veidojas no 1,5% par zemi un 0,3% likme par māju. Ja tiks pieņem VARAM modelis, par skolotājas mājokli būtu jāmaksā vismaz trīs reizes mazāk nekā patlaban.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti