Panorāma

Pabalsts? Neesam dzirdējuši...

Panorāma

Panorāma

Siltumapgādes kompensācijas varētu kavēties

Pašvaldības brīdina – kompensācijas par malku, granulām un briketēm var kavēties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Energoresursu pieauguma kompensācijas valdība otrdien, 9. augustā, pieņēma lielā vienprātībā. Sagaidāms, ka arī ceturtdien šis likumprojekts steidzamības kārtā tiks apstiprināts Saeimā. Taču, vai arī ar kompensāciju izmaksu veiksies tikpat raiti? Pašvaldības ceļ trauksmi – valdības izvēlētais administrēšanas mehānisms esot pārāk smagnējs, tādēļ iesniegumu izskatīšana var ievilkties un tiem iedzīvotājiem, kas nav centrālapkures vai dabasgāzes klienti, bet apkurei izmanto malku, granulas vai briketes, sev pienākošos kompensāciju var nākties gaidīt pat vairākus mēnešus.

Cik liels atspaids ģimenes budžetam būs valdības piešķirtā kompensācija – to katra mājsaimniecība varēs sarēķināt pati. Tikmēr valdības ministri jau tagad sit viens otram uz pleca un slavē sevi par labu darbu.

"Lai tas dod mums visiem mieru, ka tiksim arī šai krīzei pāri. Un esmu pārliecināts, ka mēs visi valstī kopumā tai [krīzei] tiksim pāri," valdības sēdē sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") sprieda: "Praktiski ir izveidota, es varu apgalvot, viena no sakarīgākajām patreiz spēkā esošajām atbalsta programmām Eiropas Savienībā."

Turpretim pašvaldības ir krietni piesardzīgākas. Kompensācijas gan tiks maksātas no valsts budžeta, bet par malku, briketēm, granulām un siltumsūkņiem tieši vietvarām uzdots pienākums pieņemt iedzīvotāju iesniegumus un izvērtēt – kuram pienākas palīdzība un cik liela. Bet pašvaldību sociālie dienesti jau tagad ir pārslogoti, tādēļ izskatīšana var ieilgt. 

"Pat pie vislabākajiem tempiem kompensāciju par malkas apgādi varētu būt ar divu vai pat trīs mēnešu nobīdi. Mēs arī neesam pārliecināti, ka manuāli mēs varēsim izvērtēt pietiekami pareizi," atzina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvis Aino Salmiņš.

Pašvaldības iesaka valdībai savietot valsts pārvaldes iestāžu un energopakalpojumu sniedzēju datu bāzes, kas ļautu kompensāciju pieprasījumus izvērtēt centralizēti un daudz ātrāk.

Uz to valdības pārstāvji atcirta ar ieteikumu pašvaldībām mobilizēt savus darbiniekus.

"Es aicinātu pašvaldības izrādīt solidaritāti. Un kaut kādā veidā saņemties, noteikt prioritātes un piedalīties kopēji šīs krīzes pārvarēšanā. Nevis tikai visu uzvelt uz valsts pleciem," noteica finanšu ministrs.

Pagājušajā apkures sezonā pašvaldību sociālie dienesti sniedza atbalstu aptuveni 20 000 mājsaimniecībām. Tagad, pierēķinot arī atbalstu malkas lietotājiem, palīdzības lūdzēju varētu būt pat sešas reizes vairāk.

KONTEKSTS:

Valdība otrdien nolēma mājsaimniecībām daļēji segt energoresursu cenu pieaugumu. Paredzēts, ka atbalsts būs par centrālo apkuri, apkurē izmantotu elektrību, gāzi, granulām, malku un koksnes briketēm. To paredz atbalstītais likumprojekts "Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā". Lai atbalsta mehānisms stātos spēkā, grozījumi vēl jāatbalsta Saeimai, kur to plānots skatīt sēdē ceturtdien, 11. augustā.

Vienlaikus ar otrdien atbalstītajiem grozījumiem valdība arī nolēma paredzēt valsts pabalstu pensiju saņēmējiem, senioriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām septiņu mēnešu garumā, kā arī paredzēts uzlabot mājokļa pabalsta pieejamību, nosakot, ka atbalstu varētu saņemt arī personas ar lielākiem ienākumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti