Pasaules Bankas prezidents Kims atkāpjas no amata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pasaules Bankas prezidents Džims Jongs Kims 1. februārī atstās amatu, kuru viņš ieņēma sešus gadus, liecina paziņojums Pasaules Bankas mājaslapā.

“Tas bija liels gods kalpot par prezidentu šajā ievērojamajā institūcijā, kurā ir daudz aizrautīgu indivīdu, kuri ir uzticīgi misijai izbeigt ekstrēmu nabadzību vēl mūsu dzīves laikā,” teikts mājaslapā publicētajā Kima paziņojumā.

Viņš arī uzsvēra, ka Pasaules Bankas darbs šobrīd ir svarīgāks nekā jebkad agrāk, jo nabadzīgo ciešanas pieaug, un klimata pārmaiņu, pandēmiju un bēgļu problēmas turpina samilzt.  

Kims atklāja, ka uzreiz pēc amata atstāšanas viņš pievienosies kādam uzņēmumam un fokusēsies uz investīcijām attīstības valstu infrastruktūrā, bet plašākas detaļas par viņa nākamo amatu netiek atklātas.  

Kims Pasaules Banku vadīja sešus gadus, 2017. gadā viņu pārvēlēja uz otru piecgadu termiņu. Ārvalstu mediji norāda, ka viņš bija pazīstams kā aktīvs organizācijas reformators. 

Pēc Kima aiziešanas Pasaules Bankas prezidenta pienākumus pildīs bankas izpilddirektore Kristalina Georgijeva, kura ar pārtraukumiem strādā bankā kopš 1993.gada.  

Kopš Pasaules Bankas dibināšanas pēc Otrā pasaules kara tās prezidenta amatu tradicionāli ieņem ASV pārstāvis. Pasaules Banka finansē projektus, kas saistīti ar cīņu pret nabadzību un tās iemesliem.  Pasaules Bankas galvenais investors ir ASV, un pašreizējais prezidents Donalds Tramps nereti kritizēja šīs organizācijas darbību, vēstīja “Deutsche Welle”.

Oficiāli Kima demisijas iemesli nav paziņoti, bet raidsabiedrība BBC norādīja, ka Kims izvairījās no atklātiem strīdiem ar Trampu, tomēr viņa politika dažreiz bija pretrunā ar Trampa pieeju klimata pārmaiņu jautājumos. Kima vadībā Pasaules Banka pārtrauca atbalstīt ar ogļu industriju saistītos projektus, kamēr Tramps solīja atdzīvināt ASV ogļu industriju.

Kimu amatam virzīja iepriekšējais ASV prezidents Baraks Obama.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti