Par Pasaules Bankas prezidentu izraudzīts Džims Jongs Kims

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Par Pasaules Bankas (PB) prezidentu izraudzīts ASV Dārtmutas koledžas prezidents Džims Jongs Kims.


Šādu lēmumu pirmdien pieņēmusi PB valde, teikts pēc PB valdes sēdes izplatītajā paziņojumā.

Kims stāsies PB prezidenta amatā 1.jūlijā.

Bez Kima uz PB prezidenta amatu kandidēja arī Nigērijas finanšu ministre Ngozi Okondžo-Iveala.

Trešais kandidāts - Ņujorkas Kolumbijas Universitātes profesors Hosē Antonio Okampo no Kolumbijas - piektdien savu kandidatūru atsauca, paziņojot, ka PB prezidenta izraudzīšanās process esot pārāk politizēts.

Tradicionāli PB vada ASV pārstāvis, bet Starptautisko valūtas fondu (SVF) - Eiropas pārstāvis, un līdz šim uz PB prezidenta amatu kandidātu izvirzīja tikai ASV, un viņš arī tika apstiprināts. Tomēr pēdējā laikā attīstības valstis ir paudušas vēlmi iegūt lielāku ietekmi PB vadībā, tāpēc pagājušajā gadā tika nolemts mainīt PB prezidenta izraudzīšanās sistēmu.

52 gadus vecais Kims, kura uzvara tika jau iepriekš prognozēta, ir dzimis Dienvidkorejā un piecu gadu vecumā kopā ar vecākiem pārcēlies uz ASV. Viņš ir studējis Hārvarda universitātē, kur ieguvis mediķa specialitāti un doktora grādu antropoloģijā. Kims ir arī bijis mācībspēks Hārvarda universitātē. Viņš ir dibinājis un vadījis bezpeļņas organizāciju "Partners In Health", kas atbalsta veselības vecināšanas programmu īstenošanu attīstības valstīs. No 2004. līdz 2006.gadam Kims vadīja ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) HIV/AIDS departamentu. Kopš 2009.gadā Kims ir prestižās augstskolas Dārtmutas koledžas prezidents.

Tiek uzskatīts, ka ASV prezidents Baraks Obama izvirzīja Kimu, jo viņa pieredze darbā attīstības valstīs varētu palīdzēt iegūt šo valstu atbalstu viņa kandidatūrai.

57 gadus vecā Ngozi Okondžo-Iveala ir Nigērijas finanšu ministre un bijusī ārlietu ministre. No 2007. līdz 2011.gadam viņa bija PB ģenerāldirektore.

59 gadus vecais Hosē Antonio Okampo ir ieņēmis amatus Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO), tostarp no 2003. līdz 2007.gadam bijis ANO ģenerālsekretāra vietnieks ekonomikas un sociālajos jautājumos, un Kolumbijas valdībā, tostarp bijis finanšu ministrs, lauksaimniecības ministrs, Nacionālās plānošanas departamenta direktors, kā arī bijis Kolumbijas centrālās bankas vadītājs.

Pašreizējā PB prezidenta Roberta Zelika piecu gadu amata termiņš beigsies 30.jūnijā, un Zeliks nevēlas uz to kandidēt atkārtoti.

Pasaules Banka sniedz aizdevumus attīstības un pārejas ekonomikas valstīm, lai palīdzētu mazināt nabadzību un finansētu ekonomisko izaugsmi. PB ir dibināta 1944.gadā Bretonvudsas konferences laikā, kad ir dibināts arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), un abas institūcijas bieži vien tiek dēvētas arī par Bretonvudsas institūcijām.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti