Dienas ziņas

Lietuva uz robežu nosūta karavīrus

Dienas ziņas

Liepājas pludmalē katru dienu noklīst kāds bērns

Cenu kāpums pārtikas precēm

Pārtikas cenu kāpums, visticamāk, nepalielinās lauksaimnieku ienākumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Cenu kāpumu pārtikas precēm Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs fiksējis jau pavasarī, un, visticamāk, tas tā arī turpināšoties. Tomēr lauksaimnieku ienākumus pārtikas sadārdzināšanās gan būtiski nepalielināšot.

Vasara ir pilnbriedā, un lauksaimnieki jau var sākt prognozēt ražas apjomus un finansiālos ieguvumus vai zaudējumus. Kartupeļu cena šogad krietni pieaugusi, tomēr Jelgavas novada Salgales pagasta kartupeļu audzētājs Juris Strēlnieks, kura saimniecībā vēlie kartupeļi aug piecdesmit hektāru platībā, norādījis, ka  priecāties vēl esot pāragri. Turklāt kāpušas arī degvielas cenas un līdz ar to kopējās ražošanas izmaksas.

“Blakus ir Polija, un tas ir mūsu galvenais konkurents. Ja Polijā ir raža, tad cenas nav. Tad ir viss, mēs strādājam mīnusos, bet, ja tur ir neraža, tad mēs dzīvojam daudzmaz normāli,” sacīja Strēlnieks. 

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs pārtikas cenu kāpumu fiksējis jau šā gada otrajā ceturksnī, bet Latvijas Zemnieku federācijas vadītāja Agita Hauka lēš, ka  mazo un vidējo dārzeņu audzētāju maciņi biezāki nepaliks. Viens no iemesliem esot daudzu iedzīvotāju zemā pirktspēja.

“Zemniekam ir tā produkcija, kuru nevar ielikt noliktavā un gaidīt, kad to nopirks. Zemniekam ir jārēķinās ar to, ka produkts ir svaigs un tam vajadzīga tūlītējā realizācija, tāpēc es domāju, ka ienākumi zemniekam diez vai palielināsies. Viņam samazināsies ienākumi ar to, ka degviela paliek dārgāka, un mājražotājiem – gāze, elektrība. Viss izriet no tā,” skaidroja Hauka.

Graudu cenas ir atkarīgas no pasaules tirgus un savu lēcienu  piedzīvojušas pavasarī, bet šobrīd tās esot nostabilizējušās nedaudz virs pagājušā gada līmeņa.

Kooperatīvās sabiedrības “Latraps” valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža atzīmēja: “Graudu cenas automātiski ietekmē gaļas, piena, olu cenas un visu pārējo, jo tas atkarīgs no graudiem, un visa pārtikas kompleksa cena kāpj augšā. Mums šobrīd faktiski ir jārēķinās, ka uz rudeni, kad nāks jaunais līgumu pārslēgšanas periods ar lielveikaliem, tad pārtikas ražotāji teiks – piedodiet, mēs pusgadu esam strādājuši ar zaudējumiem un tagad celsim cenas uz augšu.”

Cenu kāpumu graudiem mūsu zemnieki gan īsti neesot jutuši, jo graudi tiek pārdoti rudenī pēc to novākšanas, bet daļa no šā gada ražas gan varētu nest lielāku peļņu, pateicoties iepriekš noslēgtajiem līgumiem. Tomēr jārēķinās arī ar lielākiem izdevumiem.

Ruža norādīja: “Graudu cena pakāpjas, un citas nozares saka, no zemniekiem varam vairāk paņemt, un pieliek cenas klāt, tā ka, protams, tas viss balansē. Pilnīgi noteikti nebūs tā, ka zemnieki teiks – tagad mums naudas ir šausmīgi daudz un mēs varam mētāties pa labi un pa kreisi.”

Graudaugu novākšana ir tik tikko sākusies, un, ja tādos reģionos kā Krievija, Amerikas Savienotās Valstis, Vācija un Francija raža būs ļoti laba, iespējams arī straujš cenu kritums graudiem. Arī Latvijā prognozēt ražas apjomu vēl nevarot, bet lielākās bažas esot par kviešiem, kuri pie šādas gaisa temperatūras sakalst, vēl nenogatavojušies.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti