Pārgaujas novada saimnieks: Lopbarības šoziem pietiks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Iepriekšējos gadus siena vākšana bija liels izaicinājums, bet šosezon ar lopbarības sagatavošanu lauksaimniekiem veicas labi. Daudzviet ziemai nepieciešamais jau sarūpēts, un saimnieki vērtē - šogad siens par deficīta preci nekļūs. Tikmēr arī nākas domāt, kur ruļļus glabāt, lai izpildītu prasības platībmaksājumu saņemšanai. 

Pārgaujas novadā pirms gaidāmajām lietavām SIA “Vienotnes” saimnieki steidz tīt ruļļos nopļauto sienu. Šosezon lopbarības sagāde norit daudz raitāk nekā iepriekšējos gados. Laikapstākļi ir labvēlīgi, zāles masa - negaidīti liela, un arī siena kvalitāte - ļoti laba.  

300 liellopu ganāmpulkam jau sarūpēti tūkstoš siena ruļļi, un saimnieks gatavo arī skābsienu. Lai gan vēl priekšā otrais pļāvums, jau tagad skaidrs - ar sagādāto lopbarību ziemai pietiks. Satītos ruļļus saimnieks glabā šķūnī, līdz ar to necieš siena kvalitāte. 

“Gados, kad lielāks īpatsvars bijis ar sienu, tad viņi bijuši uz lauka. Un līdz ar to bojājumi ir ievērojami - centimetri 15 ir bojāts apkārt, it sevišķi, kad ziemā ved, ir sasalis, izveidojas sasaluma garoza, tas viss bojāts.

Tā kā es uzskatu, ka vispareizākais ir ruļļus turēt zem jumta vai vismaz savest kaut kur lauka malā un ar pārsedzi,”  

stāstīja SIA “Vienotnes” valdes priekšsēdētājs Normunds Ruķis.

Daudzviet gan siena ruļļi uz laukiem stāv visu gadu. Tomēr lauksaimniekiem vai zemju īpašniekiem līdz nākamās sezonas sākumam tie būs jāsavāc, ja vēlēsies atkal saņemt Eiropas Savienības finansējumu par platībmaksājumiem. Pretējā gadījumā tie būs zaudējumi -  vidēji 148 eiro par hektāru. 

“Lai saņemtu platību maksājumus, siens no lauka ir jānovāc līdz jaunajai ražai. Ir saimnieki, kuri atstāj līdz ziemai, jo ruļļus zemnieki vēlas pēc iespējas mazāk pārcilāt, jo, ja tie stāv uz mitras zemes, tad sākas ruļļu bojāšanās. Līdz ar to, pārceļot uz citu vietu, kādā citā malā, sākas bojāšanās,” stāstīja Lauku atbalsta dienesta speciāliste Zenta Špate. 

Platību maksājumus neizmaksā arī gadījumos, ja zāle ir vienkārši sasmalcināta, siens uz lauka atstāts vālos vai nav ievēroti termiņi. Atbalstam pieteiktajiem zālājiem ir jābūt nopļautiem un novāktiem līdz 15. augustam, bet bioloģiski vērtīgo pļavu īpašniekiem tas jāpaveic līdz 15. septembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti