«Parex» bijušajiem īpašniekiem «Reverta» pērn procentos samaksā trīs miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Problemātisko aktīvu pārvaldītājs "Reverta" (iepriekš "Parex banka") par subordinētajiem aizdevumiem, kas ir saistīti ar bankas bijušajiem īpašniekiem, 2013.gadā samaksājis kopumā 2,1 miljonu latu (2,99 miljonus eiro), liecina kompānijas sniegtā informācija.

Kompānijas finanšu pārskatā sacīts, ka 2013.gada 31.decembrī 36 miljoni latu (51,224 miljoni eiro) bija subordinētais aizdevums, kas attiecināms uz bijušajām ar "Reverta" saistītajām personām, un pērn kompānija atzina 2,1 miljonu latu (2012.gadā ‒ 2,3 miljonu latu (3,27 miljonu eiro)) procentu izdevumus par minētajiem subordinētajiem aizdevumiem.

Vienlaikus gada pārskatā atgādināts, ka šos darījumus noformēja kompānijas bijusī vadība.

Kopumā "Reverta" koncerns 2013.gada beigās subordinētajā kapitālā bija piesaistījis 53,185 miljonus latu (75,676 miljonus eiro).

"Parex banka", kas tobrīd bija otra lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par "Parex bankas" kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju no tās lielākajiem akcionāriem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% "Parex bankas" akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī Karginam un Krasovickim atlikušos 34% akciju.

Savukārt 2010.gada 1.augustā beidzās "Parex bankas" operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no "Parex bankas" tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka "Citadele". Savukārt "Parex banka" kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz bankām raksturīgos pakalpojumus un tās darbība pamatā ir saistīta ar kredītportfelī esošo problemātisko aktīvu izstrādi: kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu un nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada 15.martā nolēma anulēt ''Parex bankai'' izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. Kopš 2012.gada maija "Parex banka" pārtapusi par uzņēmumu ar nosaukumu "Reverta".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti