Par 1,2 miljoniem veidos «Rail Baltica» vienotu datu vidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Par "Rail Baltica" vienotas datu vides izveidi noslēgts 1,224 miljonu eiro vērts līgums ar programmas risinājumu piegādātāju "Bentley Systems International Ltd.", informēja Baltijas valstu kopuzņēmumā "RB Rail", kas izveidots dzelzceļa projekta "Rail Baltica" koordinēšanai.

"Rail Baltica" globālais projekts ar šo līgumu gatavojas ieviest un iestatīt mākonī balstītu vienotu datu vidi, kas tiks izmantota dzelzceļa līnijas projektēšanas, būvniecības un darbības posmā.

"Rail Baltica"

"Rail Baltica" ir dzelzceļa transporta projekts, kura mērķis ir integrēt Baltijas valstis Eiropas dzelzceļu tīklā, un tas šobrīd aptver četras Eiropas Savienības valstis – Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, vairāk nekā 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 mm) dzelzceļa līniju ar maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā. 

Projektā tika plānots līdz 2019. gadam pabeigt gatavošanos darbus, lai varētu sākt priekšdarbus dzelzceļa līnijas būvprojektēšani un zemju atsavināšanai, 2020. gadā – būvniecības procesu, bet 2026. gadā jau atklāt savienojumu Tallina-Rīga-Kauņa, bet 2030. gadā – savienojumu ar Varšavu.

"Rail Baltica" dzelzceļa līnijas apstiprinātā trase šķērsos Latvijas teritoriju 263 kilometru garumā un stiepsies cauri Latvijai, skarot Salacgrīvas, Limbažu, Sējas, Inčukalna, Ropažu, Garkalnes, Stopiņu, Salaspils, Ķekavas, Baldones, Iecavas, Olaines, Mārupes, Bauskas novadu un Rīgas pilsētas pašvaldības teritoriju.

Piecu gadu līguma kopējā summa ir 1,224 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Tajā ietilpst programmatūras izstrāde, ieviešana un uzturēšana, kā arī licences maksa un lietotāju apmācība. Finansējums piešķirts no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.

Līgums sastāv no mākonī balstītas vienotas datu vides izstrādes, ieviešanas un iestatīšanas, testēšanas fāzes un lietotāju apmācībām, kā arī iekļauj izvēles vienotas datu vides risinājuma funkcionalitātes paplašinājumu, ja tāds ir nepieciešams klientam. Papildus piegādātājs nodrošinās licencēšanu, atbalstu un programmatūras uzturēšanu "Rail Baltica" globālajam projektam.

Atbilstoši aplēsēm "Rail Baltica" celtniecības darbu kulminācijā sistēmas ikdienas lietotāju skaits varētu palielināties līdz 370 lietotājiem, apmainoties un atjauninot tehniskā projekta dokumentāciju, ieskaitot projektēšanas modeļus, rasējumus un citu tehnisko informāciju. Turklāt plānots, ka sistēma atbildīs augstākajiem informācijas tehnoloģijas drošības standartiem, lai visām iesaistītajām pusēm nodrošinātu drošu un ātru tehniskās dokumentācijas un informācijas apmaiņu.

""Rail Baltica" digitālie komponenti ir tikpat svarīgi kā fiziskā infrastruktūra. Būves informācijas modelēšanas sistēmas (BIM) izmantošana tik sarežģītā dzelzceļa projektā kā "Rail Baltica", palīdzēs nodrošināt efektīvu sadarbību starp cilvēkiem, procesiem un tehnoloģijām, kā arī palīdzēs samazināt nepieciešamību pēc darbu pārstrādāšanas, kavēšanos un neparedzētas izmaksas," sacīja "RB Rail" izpilddirektors Timo Rīhimeki. 

Viņš pauda, ka "Rail Baltica" darbības fāzē BIM sniegs visu nepieciešamo informāciju tehniskās apkopes uzņēmumiem un infrastruktūras pārvaldītājam, lai nodrošinātu nepārtrauktu, drošu un rentablu "Rail Baltica" darbību.

Kopumā konkursā piedalījās pieci uzņēmumi - "Bentley Systems International Ltd.", "Civilpoint Oy", apvienība "Graitec s.r.o.- Sudop Brno spol. s.r.o - PSS Graitec", "Asite Solutions Ltd", apvienība "DCS Finland Oy" un "Pirkanmaan Mittauspalvelu Oy". Ekonomiski izdevīgāko priekšlikumu iesniedza "Bentley Systems International Ltd".

"Bentley Systems International" nodarbina vairāk nekā 3500 ekspertu 170 valstīs, un uzņēmuma galvenā mītne atrodas ASV, Pensilvānijā. 

"RB Rail" ir daudznacionāls Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas tika izveidots, lai koordinētu "Rail Baltica" Globālā projekta īstenošanu – pirmo šāda mēroga infrastruktūras projektu no Tallinas līdz Lietuvas/Polijas robežai. "RB Rail" kā Globālā projekta centrālais koordinators ir atbildīgs par dzelzceļa projekta izstrādi, būvniecību un mārketinga aktivitātēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti