Pagarināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādu nomaksas termiņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem, līdz šā gada 11. aprīlim gada ienākumu deklarācijas iesnieguši gandrīz 630 000 iedzīvotāju. To skaitā ir teju 74 000 iedzīvotāju, kam jāveic tā dēvētā nodokļu piemaksa par 2018. gadu. Kopējā iedzīvotāju ienākuma nodokļa parāda summa sasniedz 10,5 miljonus eiro, Latvijas Radio uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā.

Otrdien, 16. aprīlī, spēkā stājas Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumi, kas noteic, ka aizvadītā gada laikā izveidojušos parādus nodokļu maksātāji, kas nav saimnieciskās darbības veicēji, varēs nomaksāt līdz nākamā gada novembra sākumam.

Turklāt tie iedzīvotāji, kuriem aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksas jeb parāda summa nepārsniedz 1 eiro, šo parādu var nemaksāt.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietniece Dace Pelēkā skaidroja, ka iedzīvotājiem, “kuriem veidojas lielākās piemaksas, arī likumā ir paredzēts samaksas termiņš, 2020.gada 1. decembris, kas principā ir divu gadu termiņš”.

Dace Pēlēkā
00:00 / 00:47
Lejuplādēt
“Protams, ka mēs aicinām neatlikt uz pēdējo brīdi, jo mums daudzi dara kaut ko pēdējā brīdī, un tad aizmirstas, un atkal būs ļoti satraukušies,” sacīja Pelēkā.

Tuvojoties 2020. gada 1. decembrim, VID noteikti atgādinās cilvēkiem, bet “viņiem jāsaprot, ka šis atgādinājums ir labi domāts, vienkārši – neielieciet atvilktnē, neatlieciet, varbūt nākamgad ar attaisnotiem izdevumiem varēs parāda summu nodzēst”, norādīja Pelēkā.

KONTEKSTS:

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta IIN dēļ var gadīties, ka VID jums drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parāda samaksas termiņu līdz 2020. gada decembrim pagarināta mazo un vidējo algu saņēmējiem, kuriem nav bijuši lieli ienākumi un kuri nenodarbojās ar saimniecisko darbību. Savukārt lielāko ienākumu guvušajiem nodokļa piemaksa būs jāsamaksā līdz šī gada beigām, vai arī jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lai problēmu gadījumos meklētu individuālu risinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti