Panorāma

Baltkrievu solidaritātes akcijas visā pasaulē

Panorāma

PČ organizatori ir gatavi skatītāju uzņemšanai klātienē

"Oxfam": Covid vakcīna radījusi 9 jaunus miljardierus

«Oxfam»: Covid-19 vakcīna radījusi 9 jaunus miljardierus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Covid-19 vakcīnu ražošana radījusi jaunus miljardierus un krietni palielinājusi jau esošo farmācijas nozares bagātnieku ienākumus. Tiesa gan, vakcīnu miljardieri nav vienīgie – pandēmija ļāvusi daudziem bagātajiem kļūt vēl bagātākiem. Kopējā miljardieru bagātība visā pasaulē 12 mēnešu laikā pieaugusi par 5 triljoniem ASV dolāru, sasniedzot 13 triljonus. Tas ir lielākais bagātības pieaugums, kāds jebkad reģistrēts žurnāla “Forbes” ikgadējā miljardieru sarakstā.

Covid-19 vakcīnas izstrāde un ražošana ir palīdzējusi vismaz deviņiem cilvēkiem kļūt par miljardieriem. Tā sarēķinājusi kampaņas grupa, kas aicina atcelt vakcīnu patentus. Viņu vidū arī labdarības organizācija “Oxfam”, kas cīnās pret nabadzību.

“Iemesls, kāpēc šie cilvēki ir tik bagāti, jo dažām kompānijām pieder monopols. Un tās var nolemt, cik vakcīnu un kur tiek saražots, un kam pārdots. Mēs sakām, ka šo monopolu dēļ mums ir, kā jūs teicāt, nepietiekama ražošana un piedāvājums. Mēs esam identificējuši kvalificētus vakcīnu ražotājus visā pasaulē, kas gatavi ražot simtiem miljonu vakcīnu devu, ja šīs kompānijas upurētu savu intelektuālo īpašumu un monopolstāvokli,” sacīja “Oxfam International” Nevienlīdzības politikas vadītājs Maks Losons.

Jauno vakcīnu miljardieru saraksta augšgalā ir amerikāņu farmācijas uzņēmuma “Moderna” un vācu pētniecības kompānijas “BioNTech izveidotāji un vadītāji, kuru bagātība pārsniedz 4 miljardus dolāru. 

Sarakstā ir arī divi no “Moderna” dibinātājiem un uzņēmuma priekšsēdētājs, kā arī vēl viena uzņēmuma, kas veic “Moderna” vakcīnas ražošanu un pildīšanu, izpilddirektors. Trīs pēdējie jaunie vakcīnu miljardieri ir Ķīnas vakcīnu uzņēmuma “CanSino Biologics” līdzdibinātāji.

Lai gan šajā vakcīnu miljardieru sarakstā ir nevis akciju spekulanti, bet zinātnieki, kas izgudrojuši vispieprasītāko preci pasaulē, “Oxfam” uzskata – tas ir nepareizi.

“Es esmu ārsts un zinātnieks, un mūsu galvenā motivācija noteikti nav uzlabot mūsu finansiālo stāvokli, bet gan izstrādāt zāles,” sacīja “BioNTech” dibinātājs, ārsts, miljardieris Ugurs Sahins.

“Šo cilvēku balva ir pasaules vakcinācija. Tā ir dīvaina. Kropla pasaule, kas domā, ka vienīgā balva, ko var dot, ir dolāru miljardi,” sacīja Maks Losons.

Papildus jaunizceptajiem miljardieriem vēl bagātāki kļuvuši vēl astoņi jau esošie miljardieri – viņu kopējā bagātība palielinājusies par 32 miljardiem ASV dolāru. Viņu vidū ir biotehnoloģiju kompāniju dibinātāji un vakcīnu ražotāji, kā arī šo uzņēmumu investori. 

Šie dati iegūti, analizējot ikgadējo “Forbes” publicēto bagātnieku sarakstu. Taču, ja vakcīnu miljardierus salīdzina ar jaunajiem miljardieriem no citām nozarēm, tad vakcīnu ražotāji nemaz tik ļoti uz kopējā fona neizceļas.

Žurnāla “Forbes” 2021. gada bagātnieku sarakstā minēto miljardieru skaits pieaudzis par trešdaļu – par gandrīz par 700, kopā pārsniedzot 2700. Vislielākais pieaugums bija Ķīnā, kur sarakstam pievienojās 238 miljardieri - viens ik pēc 36 stundām. Ķīnai seko ASV ar 110 jauniem miljardieriem. 

Visā pasaulē pandēmija ir padarījusi bagātos vēl bagātākus. Tagad nevienlīdzības palielināšanās arvien vairāk kļūst par politisku jautājumu, kas draud izraisīt sabiedrības nepatiku pret esošo ekonomisko sistēmu – kapitālismu. Šī tendence gan aizsākās jau pirms pandēmijas. Pēdējo 20 gadu laikā miljardieru skaits pasaulē pieaudzis 5 reizes – tā sarēķinājis ietekmīgais izdevums “Financial Times”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti