OECD prognozē straujāku pasaules ekonomikas atlabšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) otrdien ievērojami palielinājusi pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam. Piesardzīgu optimismu rosina iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19, kas pamazām uzņem apgriezienus, un vērienīgie ASV valdības īstenotie ekonomikas atbalsta pasākumi, kas būtiski uzlabojuši arī pasaules ekonomikas perspektīvas.

OECD prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 5,6%, nevis 4,2%, kā tika prognozēts decembrī. Organizācijas eksperti spriež, ka līmeni, kāds bija pirms pandēmijas izraisītās krīzes, pasaules ekonomika varētu sasniegt 2021. gada vidū.

OECD paredz, ka ASV ekonomika šogad pieaugs par 6,5%, nevis 3,2%, kā tika lēsts iepriekš, ņemot vērā valdības īstenoto tautsaimniecības atbalsta programmu 1,9 triljonu dolāru apmērā.

Eirozonas valstu ekonomika šogad varētu augt par 3,9%, savukārt Ķīnā gaidāms pieaugums par 7,8%.

OECD eksperti gan norāda arī uz riska faktoriem, kas varētu samazināt ekonomikas atveseļošanās tempu: nepietiekami ātru vakcinācijas gaitu un jaunu Covid-19 paveidu izplatīšanos, kas valdībām atkal liks ieviest stingrākus ierobežojumus un samazinās ekonomikas aktivitāti.

OECD uzsver, ka iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19 šobrīd ir prioritāte gan no epidemioloģiskā, gan ekonomiskā aspekta. Jādara viss iespējamais, lai paātrinātu vakcinācijas gaitu, jo pretējā gadījumā tam būs ilgtermiņa ekonomiskās un sociālās sekas.

OECD arīdzan aicina bagātās valstis palīdzēt ar Covid-19 vakcīnu piegādi trūcīgākām valstīm, jo šādu palīdzības programmu izmaksas būtu daudz mazākas nekā ieguvumi no straujākas pasaules ekonomikas atveseļošanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti