Rīta Panorāma

Veselības ministra epopeja. Telefonsaruna ar Saeimas deputātu Andreju Klementjevu

Rīta Panorāma

Igaunijā jaunu Covid-19 gadījumu skaits pārsniedz tūkstoti

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā. Saruna ar NVA direktori Evitu Simsoni

NVA vadītāja: Kolektīvo atlaišanu skaits pērn četrkāršojies; bezdarba līmenis šogad pieaugs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gads iezīmējies ar ļoti lielu kolektīvo atlaišanu skaitu – kopumā pērn saņemti 79 pieteikumi par kolektīvo atlaišanu, un tas skāra vairāk nekā 8000 darbinieku, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem – laiku no 2015. gada – vidēji gada laikā saņemti 20 pieteikumi. "2020. gada laikā  šis skaits tātad bija četrkāršojies," teica NAV vadītāja. Šā gada laikā nav saņemts neviens pieteikums par kolektīvo atlaišanu.

Simsone atzīmēja, ka reģistrētā bezdarba līmenis pašlaik Latvijā ir 7,7% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

"Tie ir nepilni 70 000 mūsu valsts iedzīvotāju, kas ir kļuvuši par Nodarbinātības valsts aģentūras klientiem un lūguši palīdzību jauna darba meklējumos," teica Simsone.

Pēc viņas teiktā, arvien zemākais reģistrētā bezdarba līmenis ir Rīgā un Pierīgas reģionā, bet augstākais – Latgalē. Tiesa, Covid-19 infekcijas izplatības izraisītās ekonomiskās krīzes laikā reģistrētais bezdarba līmenis vairāk pieauga Rīgā un Pierīgā, mazāk Latgales reģionā.

NVA vadītītāja sacīja, ka līdz ar Covid-19 izplatību pavasarī bezdarba līmenis nepilna mēneša laikā pieauga ļoti strauji – par 2% un reģistrēti apmēram 20 000 jauni bezdarbnieki. Jūnijā bezdarba līmenis sāka kristies, un šāda tendence bija vērojama līdz pat novembrim.

Novembrī un decembrī bezdarba līmenis nedaudz pieauga. "Pagaidām mēs tādu satraucošu situāciju nenovērojam," teica NVA vadītāja.

Pēc viņas teiktā, visvairāk bezdarbnieku rindas papildināja cilvēki, kas iepriekš strādāja Covid-19 krīzes vairāk skartajās nozarēs – viesmīlībā, pasažieru pārvadājumu segmentā. Savukārt nozares, kur ir vairāk brīvu vakanču, ir būvniecība, apstrādes rūpniecība, transporta pārvadājumi un loģistika, kā arī informāciju un tehnoloģiju nozare.

Simsone teica, ka saskaņā ar Labklājības ministrijas prognozēm bezdarba līmenis šogad varētu pieaugt, bet tam nevajadzētu pārsniegt 10%.

Banku ekonomisti esot optimistiskāki – bezdarba līmenis Latvijā šogad varētu svārstīties 8,5%–9% robežās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti