Dienas ziņas

Olainē veido vēstures izziņas maršrutu

Dienas ziņas

Iepazīstina ar grāmatu neredzīgiem bērniem

Līgatnē no bērzu sulām top sīrups

No jaunā «Latvijas zelta» jeb bērzu sulām darina sīrupu, alkoholu un etiķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vēsā pavasara dēļ bērzu sulu tecināšana šogad sākusies nedaudz vēlāk kā citus gadus. Taču līgatnietis Zigmārs Ronis šosezon iecerējis savākt pat 800 tonnas bērzu sulas. Tās izmantos sīrupa ražošanai.

Šogad uzņēmēja mērķis ir uzsākt arī eksportu.

Bērzu sulas līgatnietis Zigmārs Ronis šogad tecinās trešo gadu. Urbšanai viņš iesaka izvēlēties kokus, kuri atrodas pakalnītē, un urbumu veikt dienvidu pusē. Bērza diametram vajadzētu būt vismaz 30 centimetri. Urbšanai gan līgatnietis izmanto vien astoņu milimetru lielu urbi. “Nav atšķirība – ieurb milzīgu urbi vai mazo astotnieku. Tie paši 20 litri pa dienu tek. Nav nekādas jēgas bojāt koku,” stāsta Ronis.

Veselīgā dzēriena savākšanai uzņēmējs izmanto plastmasas caurulītes un dažāda izmēra plēves maisus.

Vēlāk ar paša radītu iekārtu Ronis no iegūtajām bērzu sulām izspiež lieko ūdeni, iegūstot sulas koncentrātu. No tā tad arī tiek vārīts bērzu sulu sīrups.

“Iekārta 95% ūdens izspiež ārā, un tikai četri ir jānovāra, un tad ir atšķirība, vai vāra 99 vai 4%. Termiskās apstrādes laiks ir īsāks, temperatūras ne tik augstas, un sīrups stipri garšīgāks,” neslēpj Ronis.

Uzņēmēja plāni šopavasar ir pat ļoti grandiozi. Ja pērn radītā pirmā iekārta liekā ūdens atdalīšanai 100 litrus bērzu sulu spēja pārstrādāt diennakts laikā, tad jau šopavasar izstrādātā jaunā iekārta stundas laikā pārstrādā trīs tonnas bērzu sulas.

“Šis ir Latvijas zelts: top ne tikai sīrups, top balzamiko etiķis, top alkohols. Vesela industrija. Mūsu jaunās cukurbietes,”

saka Ronis.

Ne par velti uzņēmējs iecerējis šopavasar pārstrādāt pat 800 tonnas bērzu sulas, saražojot vismaz astoņas tonnas bērzu sulu sīrupu. Lai to sasniegtu, vērtīga būtu sadarbība ar zemniekiem un mežsaimniekiem. Jau pērn uzņēmēja ražoto bērzu sulu sīrupu iepazina Latvijas restorāni. To atzinīgi novērtēja tādi šefpavāri kā Māris Jansons, Mārtiņš Rītiņš, Ēriks Dreibants.

“Jocīga sajūta pārņem, kas es tāds, kaut kādu savu eksperimentu uztaisījis, un no tādiem cilvēkiem saņemu atzinību un vēl naudu. Tad saproti - kāpēc apstāties, ejam līdz galam,” norāda Ronis.

Līgatnietis šosezon plāno uzsākt bērzu sulu eksportu arī uz Ziemeļvalstīm, interesi izrādījuši arī restorāni Vācijā. Iespējams, nākotnē Līgatnē ražotais bērzu sulu sīrups būs līdzvērtīgs Kanādā tik ļoti populārajam kļavu sīrupam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti