Naktī uz svētdienu pulksteņa rādītājs jāgriež atpakaļ par vienu stundu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Naktī no sestdienas uz svētdienu Latvija līdz ar pārējām Eiropas Savienības bloka valstīm pāriet uz ziemas laiku. Tas nozīmē, ka šonakt pulksteņa rādītājs ir jāpārgriež par vienu stundu atpakaļ. Šāda kārtība ir noteikta visām bloka valstīm vienāda, proti, ka martā visas pāriet uz vasaras laiku, bet oktobrī – uz ziemas. Eiropas Komisija šajā vasarā (augustā) veica Eiropas Savienības iedzīvotāju aptauju, kurā noskaidroja, ka lielākā daļa vēlētos atteikties no pulksteņa grozīšanas divas reizes gadā.

Naktī uz svētdienu pulksteņa rādītājs jāgriež atpakaļ par vienu stundu
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

Par šo jautājumu diskusijas vēl nav rimušās, līdz ar to pulksteņa maiņa nav vēl atcelta. „Šobrīd ir ierosinājums visā Eiropas Savienībā atteikties no pulksteņa grozīšanas divas reizes gadā un katrai dalībvalstij būtu nacionālā līmenī jāizlemj, kurā laikā tā paliek – vasaras vai ziemas," stāsta Ekonomikas ministrijas pārstāvis Valdis Lipskis.

Viņš atgādina, ka pagājušā gadā ministrija sniedza Latvijas nacionālo pozīciju, kurā apstiprināja, ka esam gatavi atteikties no pulksteņa grozīšanas divas reizes gadā un kā pamata laiku izvēlētos vasaras laiku.

"Tas ir atbilstošāks mūsu valsts klimatiskajiem apstākļiem. Paliekot ziemas laikā, mēs iegūtu tādu rezultātu, ka diennakts gaišais laiks pašā vasaras periodā būtu ievēroji mazāks nekā šobrīd, kad mums ir vasaras laiks. Tas nozīmē, ka laikā, kad cilvēka aktivitāte ir ievērojami lielāka, mums būtu tumšā diennakts daļa. Proti, periodā no maija līdz augusta beigām vai septembra vidum būtu situācija, ka saule lec jau trijos naktī, bet riet astoņos vakarā," atzina Lipskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti