Ministrs: Mazāks OIK, sadales tarifs un PVN ļautu elektrības rēķinus samazināt par 40%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK), par kuras samazināšanu jau ir pieņemts lēmums, kā arī mazāka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme un sadales sistēmas tarifs, par ko vēl jālemj, ļautu elektrības rēķinus samazināt par 40%, intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionāla apvienība).

Ministrs norādīja, ka līdz šim ir piedāvāts samazināt sadales sistēmas tarifu ar subsīdijas palīdzību 50% apmērā no kopējā sadales sistēmas izmaksu portfeļa, PVN likmi līdz 5% elektroenerģijai un dabasgāzei.

Piedāvājums samazināt PVN elektrībai un gāzei varēti būt fiskāli neitrāls vai ar nelielu ietekmi uz valsts budžetu, piebilda Vitenbergs.

“Samazinot OIK un pievienojot klāt sistēmas tarifu un PVN [samazinājumu], [ieguvums] varētu būt vairāk nekā 40% no rēķina kopsummas. Tas ļautu pietuvoties tai summai, ko cilvēki un uzņēmumi maksāja par rēķiniem 2021. gada sākumā,” klāstīja ministrs, apstiprinot, ka tas attiektos gan uz elektroenerģiju, gan siltumenerģiju.

OIK plānotais samazinājums jau ir apstiprināts. Bet par PVN un sadales sistēmas tarifa samazinājumu vēl jālemj.

Tāpat politiķis paredz diskusijas par to, cik ilgu laiku katrs konkrētais samazinājums varētu būt spēkā. “Iepriekš, kad par šo jautājumu diskutējām, bija dažādi uzskati koalīcijas partijām. Viens ir skaidrs – tam ir jābūt terminētam, bet atšķīrās viedokļi, uz kādu laiku šo atlaidi vajadzētu piemērot,” sacīja Vitenbergs.

Ja pirmdien, 13. decembrī, koalīcijas partiju sanāksmē izdosies iegūt atbalstu šiem risinājumiem, tad šonedēļ par to varētu lemt valdība. Tiesa, PVN samazināšanai ir vajadzīgs arī Saeimas atbalsts.

Tikmēr labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” norādīja, ka energoresursu cenu pieauguma dēļ rosinās valstij segt 50% no mājokļa pabalstiem. Proti, piedāvā apkures sezonā pusi no mājokļa pabalsta segt pašvaldībā, pusi – valstij.

KONTEKSTS:

Pirmdien, 13. decembrī, koalīcijā plānots atkārtoti izskatīt iespējamību samazināt PVN elektroenerģijai līdz 5%. Tāpat ministrija rosinās uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu, kas būtu nozīmīgi uzņēmējiem.

Lai kompensētu straujo elektroenerģijas cenu kāpumu, iepriekš piedāvāts par 10 eiro palielināt atbalsta apjomu visām aizsargātā lietotāja grupām, tostarp daudzbērnu ģimenēm un mazturīgām mājsaimniecībām. Atbalsta palielinājumam no budžeta līdzekļiem papildu nepieciešami 17,5 miljoni eiro gadā. Par to vēl jālemj valdībai.

Tāpat rosināts PVN likmi no pašreizējā 21% līdz 5% samazināt arī dabasgāzei. AS "Latvijas gāze" ir paziņojusi, ka dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2022. gada 1. janvāra atkarībā no patēriņa apmēra pieaugs robežās no 54,2% līdz 93%. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti