Ministrija brīdina 62 subsidētās enerģijas ražotājus par nodokļu parādiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) par nodokļu parādiem izteikusi brīdinājumus 62 komersantiem, kuriem piešķirtas tiesības tirgot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros. Ja parādsaistības līdz septembrim nebūs nokārtotas, šie uzņēmumi zaudēs tiesības tirgot saražoto elektroenerģiju obligātajā iepirkumā.

Obligātā iepirkuma komponente (OIK)

Obligātais iepirkums ir valsts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem.

Valsts iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, maksājot garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas.

Savukārt šīs izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. No 2018.gada OIK sistēma mainīta – iepriekš elektrības patērētāju maksājums piesaistīts patērētajai enerģijai kā konkrēts tarifs par katru patērēto kilovatstundu. No šī gada OIK maksā gan kā fiksēto tarifu par katru patērēto kilovatstundu - un šis maksājums samazinājies -, gan kā “jaudas OIK par ampēriem”, kas ir fiksētais tarifs par pieslēguma jaudu. Jo pieslēguma jauda lielāka, jo lielāks fiksētais maksājums.  

EM informē, ka šā gada aprīlī stājas spēkā izmaiņas regulējumā, kas noteica stingrākas kontroles prasības attiecībā uz nodokļu parādu esamību komersantiem, kuriem piešķirtas tiesības tirgot elektroenerģiju obligātajā iepirkumā. No šā gada EM divas reizes gadā pārbauda, vai komersantiem ir nodokļu parādi. Ministrija šogad veikusi pirmo pārbaudi.

 

Pārbaudot nodokļu parādu esamību Valsts ieņēmumu dienesta publicētajā nodokļu parādnieku datu bāzē 341 komersantam, kam noslēgts līgums ar AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” par obligātajā iepirkumā saražotās elektroenerģijas iepirkšanu, EM konstatēja nodokļu parāda esamību 62 komersantiem, kam nosūtīts brīdinājums.

Brīdinātajiem komersantiem ir pienākums nomaksāt nodokļu parādu līdz šā gada  septembrim - trīs mēnešu laikā no brīdinājuma saņemšanas datuma. Ja nodokļu parāds netiks nomaksāts, komersants zaudēs tam piešķirtās tiesības tirgot saražoto elektroenerģiju obligātajā iepirkumā.

Nākamā nodokļu parādu esamības pārbaude tiek plānota šā gada novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti