Ministre: Pirmo reizi vēsturē elektrība kļūs lētāka - cena saruks par 6%-8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No nākamā gada elektrības cena Latvijā saruks par 6-8%, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība).

"Man ir labas ziņas elektroenerģijas jomā. Jau gadu darbojas atvērts tirgus un šobrīd pirmo reizi Latvijas vēsturē patērētāji redzēs elektrības cenas kritumu. "Latvenergo" drīz saviem klientiem izsūtīs piedāvājumus, kur nākamajā gadā elektrības cena 6-8% zemāka nekā šogad," teica Reizniece-Ozola.

Viņa atzīmēja, ka cenu samazinājumu ietekmē arī tas, ka ir izbūvēts jaunais Zviedrijas - Lietuvas elektrības savienojums, tāpat paplašināts Latvijas - Igaunijas savienojums.

Tiesa, elektrības kopējā cena kritīsies par mazāku apjomu – atkarībā no pieslēguma plāna, kritums būs no 2 līdz 4 procentiem, jo elektrības gala cenā iekļautas arī, piemēram, sadales  izmaksas un obligātā iepirkuma komponente. 

Ministre prognozēja, ka elektrības cenas saruks arī nākamajos gados.

"Elektrības cenu kritumu es minēju kā piemēru, atbildot uz spekulācijām par to, ka gāzes tirgus atvēršana obligāti noteikti audzēs gāzes cenas.

Manuprāt, elektrības tirgus tendence ir labs piemērs, ka tad, ja ir konkurence un ir veikti pasākumi, lai to nodrošinātu, tai skaitā arī ieguldot infrastruktūras attīstībā, tad rezultāts ir labs un patērētāji no tā iegūst," teica ministre.

Pēc viņas teiktā, šis ir pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad ir plānots elektrības cenas kritums. "Pieņemu, ka tā kā tirgū šobrīd ir vairāki konkurenti, tad cenu kritums varētu būt atšķirīgs," sprieda ministre.

Viņa atzīmēja, ka "Latvenergo" plānotais elektrības cenas samazinājums 6%-8% daļēji atspoguļosies elektrības rēķinā jeb gala tarifā - tas veidojas ne tikai no elektrības cenas, bet arī no obligātā iepirkuma komponentes, kā arī elektrības pārvades un sadales izmaksām.

Nozares ekspertiem elektroenerģijas cenas kritums gala patērētājiem nav liels pārsteigums, jo elektroenerģijas biržas “Nord Pool” Latvijas apgabala vidējās cenas kritums, ko veicināja gan cenu kritums Skandināvijā un arī dabasgāzes cenas samazināšanās, bija vērojams jau visu šo gadu.

Ministres vēstīto par gaidāmo cenas samazinājumu apstiprināja arī lielākā elektrības tirgotāja “Latvenergo” komercdirektors Uldis Bariss, kurš gan norādīja, ka kritums attiecas uz pašu elektrības cenu, bet neskar elektrības gala nemainīgās fiksētās izmaksas, piemēram, obligātā iepirkuma komponenti un sadales tarifu.

Ministres paziņojums gan ir izraisījis neviennozīmīgi nozares ekspertu reakciju, un tirgus dalībnieki norāda, ka elektrības cenu jautājums jau tā ir pārlieku politizēts, tāpēc šādiem paziņojumiem būtu vajadzējis izskanēt no tirgus dalībniekiem. Savukārt ministres izteikumi var radīt iespaidu, ka tirgus joprojām tiek regulēts. Pati Dana Reizniece-Ozola tomēr uzsver, ka pievērst uzmanību elektrības cenas samazinājumam ir svarīgi šobrīd notiekošo diskusiju par dabasgāzes tirgus kontekstā.

No nākamā gada elektrības cenas “Latvenergo” klientiem, atbilstoši uzņēmuma publicētajai informācijai, atkarībā no pieslēguma veida samazināsies no 0,4 līdz 0,5 centiem par vienu kilovatstundu, jeb no 2 līdz 4 procentiem, savukārt citi tirgotāji par iespējamajām pārmaiņām vēl nav informējuši.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti