Dienas ziņas

Izveidots zaļā kultūras mantojuma tūrisma maršruts Vidzemē

Dienas ziņas

Valmierā aizvadīts Vakanču gadatirgus

Lietus Latgalē noposta labības laukus

Lietus Latgalē noposta labības laukus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latgalē zemnieki no saviem labības laukiem šogad necer iegūt labu ražu, jo bargie sali ziemā un šīs nedēļas nokrišņi labības sējumiem ir nodarījuši lielu postu. Lietavas ir kārtējais pārbaudījums zemniekiem, jo ne visi laikus bija apdrošinājuši savus sējumus, un šoreiz uz kompensācijām nav ko cerēt. 

Daugavpils novada zemnieku saimniecībai “Kalnalejas” nodarīto zaudējumu apmērs vēl nav noskaidrots, jo daži sējumi joprojām ir zem ūdens. 300 hektāru lielās zemes platības šobrīd līdzinās purvam. Kaut arī pēc stiprajām lietusgāzēm ir pagājušas divas dienas, zemnieks ar nožēlu raugās uz nodarīto postu.

Gada sākumā stiprās salnas  izpostīja visus ziemas kviešus, ko zemnieks pārsēja, bet šīs nedēļas nemitīgais lietus daudzviet labības laukus appludināja pilnībā. Pagaidām grūti prognozēt, cik ļoti lietusgāzes ietekmējušas ražas kvalitāti.

„Kalnalejas” saimnieks Gunārs Trifimovičs atzīst, ka „zemniekam katrs gads ir kā eksāmens”, bet šogad „būs tāds riktīgs pārbaudījums”.

Zemkopības ministrija kā risinājumu piedāvā laukus apdrošināt - tad zemnieks var saņemt valsts atbalstu  50% apmērā no zaudējumu summas vai 50 eiro par katru hektāru, tādējādi zemnieks pats var izvērtēt, kā savus sējumus pasargāt.

Ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta speciālists Ritvars Zapereckis skaidro, ka šogad no valsts budžeta līdzekļiem cits atbalsts nav plānots. „Ņemot vērā tos izsalušos ziemājus, Ministrija vērsās Eiropas Komisijā pēc atbalsta aprīļa beigās, papildus vēl tika iesniegta informācija, bet atbilde par atbalstu  saņemta nav. Līdz ar to pagaidām vienīgi apdrošināšanas izmaksas…” atzīst ministrijas pārstāvis.  

Savukārt “Kalnaleju” saimnieks ar šādu risinājumu nav mierā, jo nevar atļauties apdrošināt 300 hektārus zemes - viņam nav tādu līdzekļu. 

Zemnieks Gunārs Trifimovičs atzīst, ka valdībai vēl ir daudz darba, lai kompensācijas pielīdzinātu vidējam Eiropas līmenim, un, iespējams, gaidāmajās vēlēšanās atkal zemnieki tiks mānīti. Tāpēc viņš neizslēdz iespēju, ka jau nākamgad pa "Kalnaleju" laukiem ganīsies kupls ganāmpulks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti