Dienas ziņas

Liepājā būvēs jaunu cietumu

Dienas ziņas

Labdarības akcija "Nāc līdzās Ziemassvētkos!"

Uzņēmumi atsakās no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa

Liepājā uzņēmēji jau steidz atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kamēr Saeimā vēl spriež par iespējamām izmaiņām nodokļu politikā, Liepājā jau daudzi  mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji ir atteikušies no šī statusa. Daļa no tiem ir pārreģistrējušies kā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA), daļa – nogaidīs, kad nodokļu politikā atkal būs kādas pārmaiņas, savukārt citi uzņēmējdarbību jau ir izbeiguši.

Pašlaik Latvijā ir aptuveni 50 000 mikrouzņēmumu nodokļu maksātāji, no kuriem Kurzemē ir nepilni trīs tūkstoši.

Daļa šo uzņēmēju valdībai pārmet nestabilitāti nodokļu politikā. Ja jaunie likuma grozījumi netiks pieņemti, šobrīd plānotā kārtība ietekmēs arī komersantus, kuri nav mikrouzņēmumu nodokļa režīmā, jo nāktos maksāt pilnas sociālās apdrošināšanas iemaksas par pusslodzē strādājošiem darbiniekiem.

Šādas darbības, pēc uzņēmēju domām, neļauj pārskatāmi plānot nākamo gadu budžetu, kā rezultātā bizness stagnē. ''Kāpēc man ir uzlikts par pienākumu maksāt par to, par ko man reāli nav nekāda labuma?'' spriež uzņēmuma ''Ideju bode'' īpašniece Krista Kalnarāja.

''Es ziemā nestrādāju, es saimniecisko darbību neveicu, ienākumu man nav. No kurienes es varētu atrast naudu, lai samaksātu par sociālo nodokli?” saka ''MS Cafe'' īpašniece Mārīte Šulce.

''Uz valdību mēs vispār nepaļaujamies. Tas, kas tur notiek, manuprāt, ir liels cirks. Par to visu laiku tiek domāts, lai stratēģiski vestu uzņēmumu uz lielajiem nodokļiem,” saka uzņēmuma ''Sense media'' līdzīpašnieks Egils Šusts.

Daļa uzņēmēju tomēr norāda, ka Latvijā šādi neizlēmīgi likuma grozījumi vēlmi darboties gan neietekmēšot. Viņi atradīšot veidu, kā produktu piedāvāt klientiem. Jautājums gan esot, kādā veidā un kādā valstī tas tikšot darīts.

“Kāpēc es sāku savu mikrouzņēmumu likvidācijas procesu, nepārgāju uz SIA? Jo nezinu, kas būs rīt ar SIA. Nav nekādas garantijas. Pēc Jaunā gada domāsim, kā turpināt. Vai vairāk interneta veikalos, vai jaunu uzņēmumu reģistrējot uzņēmējiem draudzīgākā valstī,” saka uzņēmuma ''Wood koozie'' īpašnieks Kaspars Karlsons.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka atļaus komersantiem pārslēgt uzņēmuma statusu arī pēc līdz šim noteiktā termiņa beigām – 15.decembra. Tas uzsver arī to, ka pilnīga skaidrība par mikrouzņēmumu nodokļa režīmu varētu būt tikai pēc Saeimas galējā balsojuma. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti