Liepājā šopavasar darbā iekārtojušies ap 600 cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājā samazinājies bezdarba līmenis. Salīdzinot ar martu, tas krities par 1,1% - tā liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati. Iemesli tam ir vairāki -  sezonālie darbi, kas ir pieprasīti līdz ar pavasara iestāšanos, „KVV Liepājas metalurgs” darbības atjaunošana un citi. Līdz ar metalurģijas uzņēmuma rosību jūtams arī kravu pieaugums Liepājas ostā.

„Cipari rāda, ka situācija ir laba, tā vienkāršoti sakot. Kāpēc es tā varu teikt? Ja paskatāmies marta beigas un tagad, piemēram, 11. maiju, tad bezdarba līmenis ir sarucis par 1,1 procentpunktu, tas ir diezgan daudz. Tie ir gandrīz mīnuss piecsimt bezdarbnieki, kas ir aizgājuši prom no uzskaites. Aprīlī darbā iekārtojušies vairāk nekā seši simti. Tas ir liels cipars,” situāciju skaidro Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

Tajā pašā laikā runas par to, ka metalurģijas uzņēmuma darbības atjaunošana varētu strauji samazināt bezdarba līmeni Liepājā, ir bijušas maldīgas. „KVV Liepājas metalurgs” darbības atjaunošana un nupat arī elektrokrāsns ceha iedarbināšana, kas notikusi šajās maija dienās, ir tikai viens no ķēdes posmiem, kas ietekmējis bezdarba līmeni pilsētā, uzskata Dace Baumane:

„Šobrīd „Metalurgā” strādā aptuveni 930 darbinieku. Ja mēs paskatāmies no janvāra līdz maija sākumam, cik tad uz „Metalurgu” aizgāja strādāt no tiem, kas bija uzkaitē - tie bija 268 bezdarbnieki. Tad nu liekas, kur ir tie pārējie? Kāpēc 930 strādā, bet no uzskaites aizgāja tikai 268? Tāpēc, ka mēs zinām, vairāk nekā 200 jau tur strādāja. Daudzi jau pie mums vairs nebija uzskaitē un bija aizgājuši citur strādāt. Šie cilvēki tika atrasti un atgriezās „Metalurgā”. Ir nedaudz cilvēku, kurus no jauna pieņēma, no malas. Nevar teikt, ka „Metalurgs” būtiski ietekmēja bezdarba līmeņa izmaiņas.”

Vienlaikus  rosība „Metalurgā” pozitīvi ietekmē dažādu pakalpojumu sniedzējus un arī citus uzņēmumus. Aprīlī līdz ar AS “KVV Liepājas metalurgs” darbības atjaunošanu eksportētas pirmās 19 tūkstoš tonnas metāla stiegru, ko pārkrāva Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas AS “Liepājas osta LM”. Pēc „Metalurga” krīzes tur uz pusi saruka darbinieku skaits. Tagad uzņēmumam „Liepājas osta LM” ir jauns īpašnieks un jūtama darbības stabilizēšanās, pārkraujot arī citas kravas. Par darbinieku skaitu palielināšanu pagaidām uzņēmums nerunā, taču ir pieaudzis darba apjoms esošajiem un ir iespēja cilvēkiem nopelnīt kādu eiro vairāk, saka uzņēmuma valdes loceklis Olafs Vītols, norādot, ka nepieciešamības gadījumā tiekot izmantoti ārpakalpojumi:

”Pieaugums ir, protams, ir. Līdz šīs nedēļas beigām mēs būsim pārkrāvuši jau aptuveni 50 tūkstoš  tonnu „Metalurga” kravas. Pirmo sagatavi pārkrāvām martā. „Metalurgs” mums ir svarīgs, mums ir iemaņas un tehnoloģijas, lai to darītu. Mēs esam priecīgi par katru kravu, tai skaitā no „Metalurga”.”

Saistībā ar sarežģījumiem Krievijā nestabila situācija veidojās tekstila nozares uzņēmumos, kur no darba tika atbrīvoti cilvēki, taču tas kopumā bezdarba līmeni nav būtiski ietekmējis, skaidro Nodarbinātības valsts aģentūras pārstāve, un uzņēmums, piemēram, „Lauma Fabrics” jau atsāk strādāt pilnu darba nedēļu, gan ar mazāku cilvēku skaitu. Bažas bijušas zivju pārstrādātājiem, taču tur atrastas iespējas, kā nesamazināt darbinieku skaitu.

Pašlaik bezdarbs pilsētā turpina sarukt arī saistībā ar sezonas darbiem, piemēram, ceļu būvē. Šobrīd Liepājā ir 228 brīvas darba vietas. No „Liepājas metalurga” darbiniekiem pašlaik Nodarbinātības valsts aģentūras uzskaitē varētu būt palikuši tikai ap 100 darbinieku. Sākotnēji uzskaitē bija 1300 bijušo „Metalurga” strādnieku. 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti