Liepājā apkures tarifs samazinājies par 22%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājā turpina sarukt maksa par apkuri. Līdz šim tarifs sarucis jau par 22%. Visas šīs izmaiņas saistītas ar mērķtiecīgo uzņēmuma SIA „Liepājas enerģija” darbību, kas pirms desmit gadiem pārņēma bezcerīgo siltumapgādes uzņēmumu „Liepājas siltums”. Ja iepriekš tika runāts par milzīgajiem parādiem un dārgāko apkuri Latvijā, tad pašlaik situācija Liepājā ir būtiski uzlabojusies.

''Mēs pat īsti neapzinājāmies, kāda ir situācija „Liepājas siltumā”,'' atceras viens no pirmajiem uzņēmuma „Liepājas enerģija” darbiniekiem, valdes loceklis Andris Štāls: „Bija viens liels TEC (termoelektrocentrāle), kas izskatījās diezgan šausmīgi, tumši koridori, bija arī citas katlu mājas un visu kurināja ar gāzi. Pirmajos gados mums bija dārgākā apkure Latvijā.”

Tad, kad jau skaidri tika apzināta situācija un fakts, ka liela daļa no saražotā siltuma līdz mājām nemaz nenonāk, radās arī pārliecība par veicamajiem darbiem, kā samazināt, piemēram, iespaidīgos siltuma zudumus: „Par ziloņu takām viņas sauca, nemaz nebija daudz jāpiepūlas un jāmeklē. Lai gan kārtīga ziema nav bijusi, domāju, nokusušu sniegu mēs vairs neredzēsim. Ir nomainītas visas lielās trases, vēl jāmaina mazās. Visu pabeigsim līdz 2020. gada.”

Eiropas Savienības struktūrfondi atviegloja SIA „Liepājas enerģijas” uzdevumu, modernizēt siltumtrases un ieviest šķeldu kā kurināmo. Pašlaik šķeldas apjoms jau sasniedz 65% no kurināmā apjoma, stāsta Andris Štāls: „Šķeldas iepirkums ir noslēdzies, un mēs jau strādājam pēc jauniem līgumiem. Jaunajai sezonai ir desmit piegādātāji. Cena nedaudz pat samazinājusies. Tas noteikti ir, pateicoties iepriekšējai siltajai ziemai, bet pagaidām viss ir diezgan stabili.”

SIA „Liepājas enerģija” iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) izvērtēšanai jauno siltumenerģijas gala tarifu, kas varētu stāties spēkā līdz ar jauno apkures sezonu. Līdz šim apkures tarifu Liepājā izdevies samazināt jau par 22%.

„Tas būs samazināms, pie kā mēs strādājam, tas ir liels darbs no mūsu un regulatora puses. Ceru, ka līdz 1.oktobrim tarifs tiks apstiprināts. Tarifs būs,” saka - SIA „Liepājas enerģija” valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs un uzsver pašas būtiskākās izmaiņas, kas ir notikušas šo desmit gadu laikā:

„Lielākais, svarīgākais un grūtākais ir bijis pārvarēt neticību - gan pašu personālam, gan apkārtējiem, ka tomēr iespējams šo uzņēmumu, kurš ilgu laiku atradies „gar zemi noliktā stāvoklī”, ne tikai attīstīt, bet arī pilnībā pārveidot.”

Kopumā 10 gadu laikā attīstībā investēti aptuveni 28 miljoni eiro, bet parādu apjoms par patērēto siltumu ievērojami samazinājies un vairs nav kritisks, uzsver uzņēmuma pārstāvji. Liepājā ievērojami pieaudzis arī renovēto māju apjoms, daudz vairāk iedzīvotāji izmanto horizontālās apkures, kas pašiem ļauj regulēt patēriņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti