Līdz augustam īstenošanā ir projekti par 80,5% no ES fondu finansējuma.

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šobrīd īstenošanā ir vairāk nekā 1800 Eiropas Savienības fondu investīciju projekti par vairāk nekā 3,5 miljardiem eiro jeb 80,5 % no kopējā ES finansējuma 4,4 miljardu eiro apjomā. No plānošanas perioda sākuma līdz 2020. gada 31. augustam projektu īstenotājiem izmaksāta puse no pieejamā ES finansējuma investīciju atbalstam, tai skaitā pabeigti 636 projekti, liecina Finanšu ministrijas informācija.

Par Kohēzijas politikas Eiropas Savienības (ES) fondu investīciju aktualitātēm līdz 2020. gada augustam otrdien, 22. septembrī, ministrija informēja valdību.

2020. gadā veikti jau vairāk kā 70% no šajā gadā plānotajiem atbalsta maksājumiem investīcijām.

“Šobrīd svarīgi maksimāli pilnvērtīgi izmantot vēl šī plānošanas perioda ES fondu iespējas un veiksmīgi noslēgt uzsāktos projektus, vienlaikus strādājot pie normatīvā regulējuma izstrādes 2021.–2027. gada darbības programmai. Būtiski, lai mēs varētu uzsākt darbu ar jaunā plānošanas perioda ES fondu ieguldījumiem pēc iespējas ātrāk, izvairoties no nozīmīgiem investīciju pārrāvumiem,” uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs.

Apjomīgākie maksājumi šogad bijuši vides aizsardzības un reģionālās attīstības, transporta, kā arī izglītības jomā. Tāpat 2020. gadā pabeigti jau 262 projekti pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovācijas, pārejas uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas līmeni, kā arī sociālās iekļaušanas un nabadzības apkarošanas jomās.

Papildus jau pieejamiem līdzekļiem Kohēzijas politikas investīciju projektu īstenošanai valdība šogad ir piešķīrusi valsts budžeta virssaistības kopā 207,7 miljonu eiro apjomā. Vienlaikus, lai sekmētu valsts budžeta virssaistību neitrālu ietekmi uz vispārējās valdības budžetu līdz plānošanas perioda beigām, valdība lēma tos ietaupījumus ES fondu projektos, kas rodas pēc visu projektā plānoto darbību īstenošanas, neatbilstoši veiktos izdevumus, kā arī vienošanās/līgumu par projekta īstenošanu laušanas rezultātā atbrīvoto finansējumu nepārdalīt citiem projektiem vai jaunām projekta darbībām.

Klikšķiniet, lai palielinātu:

Avots: Finanšu ministrija

Virssaistības ir papildu saistības ES fondu attiecināmo izdevumu segšanai, lai plānošanas perioda beigās nodrošinātu ES fondu finansējuma pilnīgu izmantošanu, ņemot vērā potenciālos neatbilstoši veiktos izdevumus, pārtrauktos projektus, ietaupījumus, kavējumus un citus riskus, kas var radīt negatīvu ietekmi. Tās ietver ES fondu finansējumu un valsts budžeta līdzfinansējumu, ja nepieciešams.

FM ziņo, ka līdz šim panākts būtisks progress Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas (EEZ/Norvēģijas) atbalsta programmas īstenošanā. Noslēgtie visu sešu atbalsta programmu līgumi paredz publisko finansējumu investīcijām kopā 99,4 miljonu eiro apjomā ( EEZ/Norvēģijas grants 85,4 miljoni eiro, un valsts budžeta līdzfinansējums 14 miljoni eiro).

Sākot ar 2021. gadu, līdz 2024. gadam sagaidāma dinamiska investīciju īstenošana. Valdības sēdē atbalstīta arī jauna EEZ/Norvēģijas atbalsta programma divpusējo sadarbības iniciatīvu īstenošanu ar 100% donorvalstu finansējumu godprātības un atklātības veicināšanai pašvaldībās un to sadarbībā ar uzņēmējiem (49 249 eiro) un Covid-19 sabiedrības veselības efektu modelēšana gados vecākiem cilvēkiem Latvijā un Norvēģijā (49 987 eiro).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti