Lauksaimnieki kritizē EK stratēģiju «No lauka līdz galdam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Komisijas (EK) topošā stratēģija „No lauka līdz galdam” tiek veidota, lai noteiktu jaunus globālus standartus ilgtspējīgai pārtikai. Plāna mērķis ietver daudzas reformas lauksaimniecībā - samazināt pesticīdu, mēslošanas līdzekļu un antibiotiku lietošanu dzīvniekiem un augiem. Komisijas plānu kritizē Eiropas lauksaimnieki, brīdinot, ka jaunu un radikālu saimniekošanas metožu uzspiešana novestu pie ievērojama cenu kāpuma. Tikmēr ''zaļos'' pārstāvoši bioloģiskie zemnieki pārliecināti, ka bez radikāliem risinājumiem lauksaimniecībā nevar īstenot ilgtspējīgas pārtikas politiku.

Lauksaimnieki kritizē EK stratēģiju «No lauka līdz galdam»
00:00 / 03:32
Lejuplādēt

Eiropas lauksaimniecības nozare ir skeptiska par Eiropas Komisijas topošo stratēģiju „No lauka līdz galdam”, kas paredz vairākas radikālas lauksaimniecības reformas. Plāna mērķis ir samazināt pesticīdu, mēslošanas līdzekļu un antibiotiku lietošanu dzīvniekiem un augiem, vienlaikus saglabājot bioloģisko daudzveidību, nodrošinot dzīvnieku labturību, kā arī samazinot CO2 izmešus. Eiropas Savienības fermu lobija lielākās organizācijas ''Copa-Cogeca'' ģenerālsekretārs Peka Pesonens norāda, ka lauksaimnieki nevar iztikt bez antibiotikām un pesticīdiem, bet jaunu un radikālu saimniekošanas metožu uzspiešana novestu pie ievērojama cenu kāpuma.

“Mums ir nepieciešams vairāk rīku, lai apkarotu kaitēkļus un slimības. Ir jāsaprot - vai tad, ja mēs mazinām ķimikāliju izmantošanu, vai mēs varam izmantot kādus citus līdzekļus, lai nodrošinātu, ka nezaudējam labību? Bioloģiskais sektors ir labs piemērs. Patēriņš šajā organisko produktu sektorā joprojām ir tikai 70 procenti, un tas atpaliek no mūsu politiskajām ambīcijām. Un man ir žēl to teikt, jo arī mēs tur redzam iespējas, bet patērētāji ir ļoti jutīgi pret cenām. Tirgus realitāte ir tāda, ka, ja cena pieaugs, strauji samazināsies pieprasījums, un tas visiem tirgus dalībniekiem apgrūtina produkta pārdošanu,'' skaidro Pesonens.

Tikmēr Eiropas Parlamenta Zaļo grupas loceklis un lauksaimnieks Benuā Bito uzskata, ka ir jāatsakās no pašreizējām lauksaimniecības metodēm, proti, intensīvas pesticīdu lietošanas, lai nozarei dalībvalstīs būtu nākotne. Un tam nepieciešama reāla pārejas politika, nevis nelieli soļi. Eiroparlamentārietis norāda, ka

kvalitatīvi bioloģiski produkti nebūtu dārgāki nodokļu maksātājiem, ja tur tiktu atkārtoti ieguldītas subsīdijas no kopējās lauksaimniecības politikas, nevis naudu novirzītu to lauksaimniecības metožu atbalstam, kas kaitē patērētāju veselībai, bioloģiskajai daudzveidībai un klimatam.

“Patiesībā nekas nemaksā mazāk par bioloģiskiem produktiem. Jo kādas patiesībā ir izmaksas par produktiem no šobrīd dominējošās lauksaimniecības, kas vēl rada milzīgas ārējas izmaksas ārstnieciskiem risinājumiem? Tas tāpēc, ka mēs esam nodrošinājuši individuālu peļņu tiem, kas izmanto šo modeli. Bet, ieviešot principu ‘’kas piesārņo, tas maksā’’, tad tie produkti, kas nāk no lauksaimniecības, kurā tiek izmantoti pesticīdi un sintētiskais mēslojums, patērētājiem vairs nebūs lēti,” klāsta Bito.

Lai panāktu izmaiņas, uz patērētāju spiedienu nevar paļauties, un citstarp iedzīvotāji ir jāizglīto par pašreizējiem lauksaimniecības metožu ārējiem faktoriem, saka Eiropas Politikas centra analītiķis Stefans Sipka:

“Pašreizējai lauksaimniecības praksei ir ietekme uz vidi, ilgtspējību un citas sekas, kuras jūs ne vienmēr zināt, taču tās negatīvi ietekmē mūsu sabiedrību un mūsu ekonomiku. Tieši tur politikas loma ir radīt stimulu, lai radītu pieprasījumu, kā arī informētu patērētājus.”

Pavasarī gaidāmo lauksaimniecības reformu plānu ‘’No lauka līdz galdam’’ Eiropas Komisija jau pieteikusi kā stratēģiju, lai noteiktu jaunus globālus standartus ilgtspējīgai pārtikai, kas ir daļa no Eiropas Zaļā kursa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti