Ārpus Rīgas

''Ziemeļlatvijas'' galvenā redaktore Ingūna Johansone par Valgas dzemdību nama slēgšanu

Ārpus Rīgas

Avīzes "Bauskas Dzīve" galvenā redaktore par pašvaldības darbinieku algu publiskošanu

Apgrūtināta pieeja bankomātiem rada sarežģījumus Gulbenes novada iedzīvotājiem

Lauciniekiem pie skaidras naudas tikt liedz bankomātu un sabiedriskā transporta trūkums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pilsētniekam izņemt naudu bankomātā ir dažu minūšu jautājums, bet lauciniekam, ja nepieciešama skaidra nauda,  šī it kā ļoti ikdienišķā un vienkāršā procedūra var prasīt pat veselu dienu. Ar to nākas rēķināties arī  Lejasciema iedzīvotājiem, kuriem tuvākais bankomāts ir Gulbenē. Bet algas, pabalstus un citus maksājumus arī laukos šobrīd jau cilvēki lielākoties saņem savos banku kontos. Bet, piemēram, Gulbenes novadā ārpus novada centra  - Gulbenes - vienīgais bankomāts laukos ir Lizumā.

Pirms desmit gadiem pacilājoša ziņa ne tikai vietējā laikrakstā vēstīja, ka Lejasciemā atklāts Hipotēku bankas bankomāts un ka lejasciemiešiem vairs nav jāmēro ceļš uz Gulbeni, lai tiktu pie skaidras naudas, bet tā pastāvēšanas laiks bija īss.

„Darbojās bankomāts piecus gadus, Hipotēku banka kā beidza pastāvēt, tā arī bankomāts tika noņemts, un bankomāta nav - 30. jūnijā būs jau pieci gadi,” saka  pagasta pārvaldnieks Māris Milns un stāsta, ka šobrīd iedzīvotāji var maksāt ar norēķinu karti gan vietējos veikalos, gan arī pagasta pārvaldē veikt dažādus maksājumus, taču ir situācijas, kad skaidra nauda ir nepieciešama.

„Lielākā problēma ir tā, ka nevar izņemt skaidru naudu, vislielākā problēma tā ir vecāka gadagājuma cilvēkiem, pensionāriem, kuriem jābrauc uz Gulbeni pie ārstiem un jāmaksā jeb uz Alūksni pie ārstiem, un tad vajag skaidru naudu, un tā ir problēma,” skaidro Milns.

Tā jau arī gluži nav, ka lejasciemieši nevarētu savā pagastā tikt pie skaidras naudas, šāda iespēja rasta vietējos veikalos:

„Neliela iespēja izņemt skaidru naudu ir radīta, uzstādot veikalos terminālus, kur var izņemt līdz 100 eiro naudu vienā reizē, protams, ja tie 100 eiro ir tajā laikā kasē, jo, ja piemēram ir algas dienas tuvumā kādā firmā vai kur, tad tā nauda tiek izņemta stundas laikā.”

Vienā no veikaliem pārdevēja Rūta Deguna sarunā  apstiprina, ka šīs izsniedzamās summas ir ierobežotas, jo izdot naudu var tikai tik, cik tās ir veikala kasē, bet lauku veikalā tās nav lielas summas:

„Ja cilvēkam vajag vairāk, tad ir problēma, bet, ja kaut kādu sīkumu, tad tā nav problēma, tad mēs izpalīdzam, cik mums kasē ir. Pat ir tā, ka cilvēks atnāk, piesaka, tad mēs viņam sakrājam, piezvanām un viņš atnāk pakaļ, paņem, tā arī mēs izpalīdzam, vienīgi mēs nevaram izdot naudu no „Swedbank” kartītes… - Bet vai šodien laukos bankomāts tā ir greznība vai dzīves nepieciešamība? - Nebūtu greznība, viņš būtu nepieciešams, jo ne visi mēs mākam un gribam ar tām kartēm, jo vecāks cilvēks - viņš grib, lai viņš redz reāli naudu, ar karti viņš nav pieradis, viņš nejūt, cik viņš iztērē, tā ir.”

Lejasciema centrā satikti vairāki vīri, kuriem tobrīd beigusies maiņa kādā no kokapstrādes uzņēmumiem, - viens no viņiem ir Mārtiņš Zauriņš, kurš  stāsta, ka vietējie uzņēmumi jau arī algu ieskaita kontā:

„Tepat ir viena kokapstrādes firma kokapstrādes, tur ir otra firma, tepat ir „Rainis”, vietējiem vajag kur naudu noņemt… - It kā jau esot iespējas veikalos? - Maz, maz… tad ir speciāli jābrauc uz Gulbeni,  jābrauc pakaļ, jātērē nauda ceļam 10 eiro. - Ir grūtības, nav tas ērti, ka katru mēnesi jābraukā uz Gulbeni. - Un ja tev, teiksim, tā, kā man - maiņa ir beigusies trijos, tad man nav, ar ko aizbraukt.”

Līdz ar to bankomāta problēma atkal atduras sabiedriskā transporta samazinājumā, kas lauku cilvēkam liedz veiksmīgi un ātri risināt sev nepieciešamos jautājumus novada centrā, šajā gadījumā arī tikšanu pie skaidras naudas:

„Jo no Lejasciema, lai nokļūtu uz Gulbeni, no rīta ir vairākas iespējas, bet, lai nokļūtu mājās, jāgaida līdz pulksten četriem vakarpusē, tā ka visu dienu sanāk pavadīt Gulbenē.

Lejasciema pagasta pārvaldes vadītājs Māris Milns stāsta, ka mēģināts jau runāt ar bankām , lai atkal Lejasciemā būtu bankomāts, taču diemžēl tas nav vainagojies panākumiem. Bet, runājot par norēķinu kartēm, tad lauku pagastos vēl kā problēmu uzsver to, ka ar karti nevar norēķināties nelielajās lauku pasta nodaļās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti