Panorāma

KPV LV – trīs prezidenta amata kandidāti

Panorāma

Diaspora – resurss un padomdevējs

Vēstules dārgākas, pakas – lētākas

«Latvijas pasts» plāno būtiski palielināt tarifus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

AS "Latvijas pasts" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jauno tarifu projektu, kas paredz būtisku cenu pieaugumu vairumam pasta pakalpojumu.

Jaunais tarifu projekts liecina, ka, piemēram, vienkāršs pasta sūtījums A klases svarā līdz 20 gramiem no līdzšinējiem 0,57 eiro pieaugs līdz vienam eiro, kas ir 75,4% pieaugums. Tāpat pieaugs maksa par sūtījumu saņemšanu, paku sūtīšanu un citiem pakalpojumiem.

Uzņēmumā pamato – cenas jāceļ, jo tarifi nav mainīti pēdējos 10 gadus, turklāt vēstuļu sūtījumu skaits dramatiski krities. Vienlaikus lētākas cenas solītas paku sūtījumiem, kas nu veido uzņēmuma pamatdarba apjomu.     

“Latvijas pasta” vadītājs stāsta – kopš 2008. gada, kad stājās spēkā līdzšinējais tarifs, vēstuļu sūtīšanas apjoms samazinājies no 60 tūkstošiem gadā līdz 20 tūkstošiem.

“Iedomājieties, viena vēstule – mēs to piegādājam visā Latvijā. Mēs to varam savākt Ilūkstes novadā un aizvest uz Grobiņas novadu. [..]Izmaksas ir kāpušas pilnīgi visas – gan darbaspēka izmaksas, gan transporta izmaksas. Ko mēs gribam? Mēs gribam pilnīgi noteikti attīstīties un lai nebūtu tā, ka šie pakalpojumu veidi tiek šķērssubsidēti,” skaidroja VAS “Latvijas pasts” valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

“Esošie tarifi ir ļoti sarežģīti gan no apstrādes viedokļa pasta nodaļās, gan no klientu viedokļa. Bija 260 tarifu veidu. Šobrīd mēs to vēlamies samazināt līdz mazāk nekā 70 un padarīt tos mūsdienu tirgus situācijai atbilstošākus,” norādīja Vilcāns.

Šobrīd vairumu sūtījumu veido dažādas pakas, tāpēc izmaiņas gaidāmas arī šiem tarifiem. Piemēram, sīkpaku sūtīšanai Latvijā tarifs kāps no 1,1 eiro līdz 1,3 eiro. Taču sīkpaku sūtīšana uz Eiropu kļūs teju uz pusi lētāka – no 4,2 eiro līdz 2,4 eiro. un  Lētāka kļūs arī lielo paku sūtīšana. Cena Latvijā tam samazināsies no 1,71 eiro līdz 1,6 eiro.

Savukārt cena paku sūtīšanai no Latvijas uz citām pasaules vietām  saruks no 6,47 eiro līdz 4,3 eiro.

SPRK aģentūru LETA informēja, ka regulators ir saņēmis tarifu projektu no Latvijas Pasta un uzsācis universālā pasta pakalpojuma (UPP) tarifu projekta vērtēšanu – tā atbilstību metodikai. SPRK skaidro, ka UPP ietilpst iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences, pasta paku (tajā skaitā ierakstītu un apdrošinātu) sūtījumu pieņemšana un piegāde.

Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo UPP tarifu, iesniegtais tarifu projekts paredz pieaugumu vairumam no pakalpojumiem.

"Šobrīd SPRK uzsācis tarifu projekta rūpīgu izvērtēšanu, pārskatot, vai visas tajā iekļautās izmaksas ir ekonomiski pamatotas un nepieciešamas UPP sniegšanai. Regulators organizēs uzklausīšanas sanāksmi, kurā Latvijas Pasta pārstāvji iepazīstinās ar plānoto universālā pasta pakalpojumu tarifu projekta būtību un ekonomisko pamatojumu. Par sanāksmes norises datumu regulators informēs jau tuvākajā laikā. Ikvienam sanāksmes dalībniekam tiks dota iespēja uzdot jautājumus un izteikt savus priekšlikumus par iecerēto tarifu projektu," norādīja SPRK.

"Latvijas pasts" savā paziņojumā regulatoram ir norādījis, ka vēlamais piedāvāto tarifu spēkā stāšanās datums ir 2019. gada 15. jūlijs.

Regulatoram ir pienākums iesniegto tarifu projektu izvērtēt 120 dienu laikā (ieskaitot lēmuma pieņemšanu) kopš tā publicēšanas. Šajā termiņā neieskaita laiku, kurā komersants pārrēķina tarifu projektu vai gatavo papildu informāciju.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību Latvijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā vairāk nekā 4000 darbinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti