Latvijas laukos konstatēts bīstams kaitēklis – labības vairogblakts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas labības laukos konstatēts bīstams kaitēklis – labības vairogblakts, kas līdz šim mūsu valsts teritorijā nebija konstatēta. Šis kaitēklis ir bīstams, jo bojā graudaugus visā to veģetācijas periodā.

Īpaši lielu kaitējumu šis kukainis var nodarīt ziemas un vasaras kviešiem, taču var tikt bojāti arī mieži, auzas un kukurūza. Labības vairogblakts var samazināt augu sāndzinumu skaitu, kas var novest pie atsevišķu augu bojāejas. 

Latvijā konstatēts bīstams kaitēklis – labības vairogblakts
00:00 / 03:15
Lejuplādēt

"Visbūtiskākais kaitējums ir tas, ka zūd graudu pārtikas kvalitāte, kas var negatīvi ietekmēt mūsu graudu eksportu,"

Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" teica Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) speciāliste Linda Būcēna, norādot – milti no kviešu graudiem, ko sabojājis šis kaitēklis, neder piemēram, maizes cepšanai.

"Kad labība jau savārpojusi, tad šie kaitēkļi parādās uz tām kā baltas tukšas vārpas, un graudi tur neattīstās. Kukainis ievada savus fermentus jaunajā graudā un bojāto graudu lipeklis kļūst plūstošs," skaidro Būcēna.

Kaitēklis Latvijā konstatēts pēc tam, kad VAAD vērsās lauksaimnieki, kuriem bijušas aizdomas par šī kaitēkļa radītiem bojājumiem pērnā gada eksportam paredzētu graudu ražā. VAAD laboratorijā konstatēti šī kaitēkļa bojājumi pagājušā gada vasaras kviešu sēklas materiālā, kas nācis no Zemgales, Bauskas puses.

"Un tas apstiprina šī kaitēkļa klātbūtni Latvijas graudaugu sējumos," teica VAAD speciāliste.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pēc viņas sacītā, šis kaitēklis Latvijā netika ievests ar sēklas materiālu, bet tas pats pārlidojis. "To ar sēklas materiālu ievest nevarēja, tas ir ieradies pats," teica Būcēna.

Viņa norādīja, ka šis kaitēklis sastopams Balkānu valstīs, Krievijā, Kazahstānā, kur vairogblakts rada lielas problēmas vietējiem zemniekiem. Taču tagad tas konstatēts arī Latvijā, un pašlaik tiek veikti pastiprināti novērojumi, lai konstatētu arī pašu kaitēkli.

"Tāpēc lūdzam agronomus un lauksaimniekus pievērst īpašu uzmanību savos laukos," teica Būcēna, izsakot cerību, ka aukstais pavasaris būs ierobežojis kaitēkļa izplatību.

VAAD pārstāve norādīja, ka pašlaik nevajadzētu bažīties, ka šī kaitēkļa dēļ labības laukos pastiprināti tiks pielietoti līdzekļi pret kaitēkļu izplatību.  Vairogblakts izplatību ierobežos tie līdzekļi, kas jau tiek lietoti pret kaitēkļiem.

Būcēna norādīja: ja laukā tiek atklāts vairogblatij līdzīgs kaitēklis, tad vēlams to aiznest uz laboratoriju pārbaudei. "Jo graudaugu sējumos var sastapt arī citas vairogblaktis, kas ir diezgan līdzīgas šai bīstamajai labības vairogblaktij," piebilda Būcēna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti