Pusdiena

Pusdiena 09.04.2017

Pusdiena

Desmitiem tūkstošu cilvēku Ungārijā protestējuši pret jauno izglītības likumu

Latvijā tikai neliela daļa eksportējošo uzņēmumu apdrošina savus riskus

Latvijā tikai neliela daļa eksportējošo uzņēmumu apdrošina savus riskus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Darījumu garantiju un apdrošināšanu nereti pieprasa uzņēmēju partneri, īpaši Eiropā, un arī paši uzņēmēji pakļauti riskam, ka darījuma partneris varētu iekavēt vai vispār nesamaksāt par piegādāto preci. Atšķirībā no daudzām Eiropas Savienības valstīm Latvijā tikai neliela daļa uzņēmumu apdrošina eksporta riskus.

Par pusi pēdējo triju gadu laikā eksporta apjomus kāpinājis Daugavpils konditorejas un saldumu ražotājs SIA "Latsweets”. Paralēli esošajiem tirgiem padomā ir saldumus eksportēt arī uz Skandināviju. “Mēs eksportējam uz Vāciju, Franciju, Grieķiju, Lielbritāniju, Igauniju un mazliet uz Lietuvu. Mēs tagad plānojam, un domāju, ka būs līgums, lai mēs varētu sadarboties ar Somiju un varbūt ar Zviedriju,” stāsta uzņēmuma Tirdzniecības daļas vadītājs Vasīlijs Semjonovs.

Taču potenciālie partneri grib garantiju jeb darījumu apdrošināšanu. Latvijā darījumus, kas var izvērsties ar bēdīgām sekām, apdrošina maz, lai arī to atbalsta valsts.

“Eiropas Savienības 15 valstīs apmēram puse visu eksportējošo uzņēmumu apdrošina savus riskus. Pēc ALTUM aprēķiniem, Latvijā tikai 5% eksportējošo uzņēmumu menedžē savus riskus. Klasiskais variants darījumus balstīt uzticībā, strādāt ar priekšapmaksu,” stāsta ALTUM eksporta garantiju vadītājs Artūrs Karlsons.

Viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latgalē ir “Preiļu siers”, un eksports, neraugoties uz riskiem, ir uzņēmuma prioritāte. Taču risku apdrošināšana nav uzņēmuma dienaskārtībā. “Par eksporta tirgiem ir tā, ka lielākoties cena diktē situāciju piena pārstrādē, arī piena iepirkuma cena,” saka uzņēmuma realizācija daļas vadītājs Artjoms Okentjevs.

Eksports prasa preces vai pakalpojuma kvalitāti samērojamā cenā. Diemžēl ir partneri, kas pieviļ un rada zaudējumus, atzīst Rēzeknes uzņēmuma SIA “LATSTAB” vadītājs Staņislavs Ratinskis: “Mēs ražojam balstus apgaismojumam, metāla konstrukcijas vēja mērītājus, balstus ielu, ceļu, stadionu apgaismojumam. Mēs šobrīd savu produkciju eksportējam uz aptuveni desmit valstīm, esam reāli piedzīvojuši situācijas, kad partneri pieviļ. Mums ir klienti gan Vācijā, gan Īrijā, no kuriem joprojām nav saņemta nauda par darījumu.”

Pēc ekspertu aplēsēm, ja darījums jeb viena pavadzīme, piemēram, 10 tūkstošu eiro apmērā, netiek apmaksāta, uzņēmumam, kurš no darījuma gūst 4% peļņas, jāveic milzu darbs, lai šo zaudējumu segtu, apgrozījumam jābūt vismaz 250 tūkstošiem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti