Panorāma

Spriedze pēc paziņojuma par energobūvnieku karteli

Panorāma

Zemeņu trakums!

Latvija - soļa attālumā no eiro

Latvija saņem apsveikumus par ES valstu atbalstu eiro ieviešanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Savienības valstu vadītāji bez diskusijām atbalstījuši Latvijas iestāšanos eirozonā. Lēmums pieņemts dalībvalstu vadītāju sanāksmē Briselē. Tas nozīmē, ka Latvija vairs ir tikai viena formāla lēmuma attālumā no eiro. Latvijas pievienošanos eirozonai īpaši sveica Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, sakot, ka Lietuvas politiķiem šis būs mudinošs solis veikt līdzīgu ceļu.

Eiropadomes prezidentam Hermanam van Rompejam piektdien nācās paziņot par divkāršu paplašināšanos. Jau pēc dažām dienām par Eiropas Savienības dalībvalsti kļūs Horvātija, bet pēc pusgada par eirozonas valsti tagad jau pavisam droši – Latvija.

„Eirozona paplašinās. Eiropas Savienības Padome sveic Latviju perspektīvā kļūstot par eirozonas 18. dalībvalsti 2014. gada 1. janvārī,” paziņoja Hermans van Rompejs.

Raksturojot gaisotni, kādā sarunas notikušas, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka lēmums pieņemts vienbalsīgi, bez lielām diskusijām, lai gan vēl nebūt ne tik sen vairākas, īpaši Dienvideiropas valstis neslēpa bažas par Latvijas gatavību eiro.

„Gaisotne bija ļoti pozitīva, apsveikumi, aplausi, nekādi jautājumi neradās,” sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Latvijas pievienošanos eirozonai īpaši sveica Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, sakot, ka Lietuvas politiķiem šis būs mudinošs solis un Lietuva būs nākamā, kas ieviesīs eiro.

„Gan personiski, gan kā valsts vadītāja esmu ļoti priecīga par Latviju un lietuviešiem, ka mūsu kaimiņš kļūs par eirozonas dalībvalsti. Tas ir lielisks piemērs mums, kas vēl neesam eirozonas dalībniece, ka viss ir iespējams, pat grūtos laikos, ja vien ir politiska griba un apņemšanās. Es ceru, ka Lietuvas politiķiem tas būs labs stimuls un piemērs darboties, lai valsts kļūtu par eirozonas dalībvalsti 2015. gadā.”

Pēc šī lēsojums Eiropas Pmuma nākamnedēļ gaidāms parlamentā Strasbūrā, kam gan ir tikai rekomendējošs raksturs, bet galīgo formālo lēmumu 9. jūlijā pieņems dalībvalstu finanšu ministri sanāksmē Briselē. Tad arī noteiks lata maiņas kursu, pēc kura varēs mainīt latus pret eiro. Dombrovskis solīja, ka oficiāli noteiktais lata maiņas kurss paliks nemainīgs un līdz ar to iedzīvotājiem neizdevīgāku nosacījumus nenoteiks.

„Ar pilnu pārliecību varu teikt, ka tas ir esošais kurss, jo nav nekādas ekonomiskās loģikas noteikt jebkādu citu kursu, jo Māstrihtas kritēriju konverģence, kas pieminēta Padomes secinājumos, lielā mērā ir balstīta uz esošo lata un eiro kursa,” norāda Dombrovskis.

Latvija nākamā gada 1. janvārī kļūs par 18. eirozonas valsti. Briselē to uzskata arī par nozīmīgu signālu tirgiem un pasaulei, ka eirozona joprojām ir stabila.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti