Rīta Panorāma

Viktorijas laikmeta manekeni distancēšanās nodrošināšanai

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Tomu Brici

Latvijā ražotas gumijas flīzes eksportē uz 24 valstīm

Latvijā ražotas gumijas flīzes eksportē uz 24 valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dainis Bonda pirms pieciem gadiem Ādažos izveidoja uzņēmumu, kas no nevajadzīgām, vecām riepām ražo gumijas flīzes bērnu rotaļu laukumiem un sporta zālēm.

“Ideja radās jau sen. 2004. vai 2005. gadā es pirmo reizi saskāros ar šāda veida materiāliem, kad kādā citā kompānijā, kurā es strādāju, mēs diezgan daudz taisījām sporta laukumu segumus un šādas gumijas plātnes, flīzes importējām no tuvējās un tālās Eiropas, pat no Malaizijas,” stāsta  “Rubrig” valdes priekšsēdētājs Dainis Bonda.

Izpētot tirgu, Dainis nonāca pie secinājuma, ka šajā reģionā neviens neko tādu rūpnieciskā līmenī neražo un ka tā ir brīva niša.

Uzreiz bija skaidrs, ka jāveido nopietna rūpnīca, kas prasa ļoti lielas sākotnējās investīcijas. Dainim izdevās piesaistīt iepriekš viņam pašam personīgi nepazīstamus vietējos investorus, kas ražotnes izveidē bija gatavi ieguldīt vairāk nekā vienu miljonu eiro.

“Mēs iepazināmies ar investoriem un, kopā izvērtējot visus par un pret, pārbaudot idejas tirgū, izveidojām šo uzņēmumu,” stāsta Bonda.

Un tā Ādažos tapa rūpnīca, kas strādā 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā. Liela daļa no produkcijas tiek veidota no vecām, nevienam vairs nevajadzīgām riepām.
 
“Riepas ir unikāls materiāls. Ja viņas samaļ, riepu gumijai var piešķirt otru dzīvi. Tā ir ļoti amortizējoša viela, kas spēj uztvert dažādus sitienus, amortizēt tos un novērst potenciālu traumatismu,” norāda Bonda, piebilstot, ka visa pamatā bija ne tik daudz vecās riepas kā vispār nepieciešamība pēc kardināli cita, droša laukuma. “Latvijā ir vesela rinda ar nedrošiem bērnu laukumiem, ar novecojušām, pat bīstamām iekārtām. Ir bīstamas vietas, kur var nokrist, ir oļi, šķembas, asumi. Pamatdoma bija radīt drošu vidi bērniem,” uzsver Bonda.

Vēl daļa produkcijas tiek ražota no jaunas gumijas. Šobrīd uzņēmums pievērsies arī starpstāvu  akustisku pārsegumu ražošanai.

80% no saražotā tiek eksportēts uz 24 valstīm. 

Šogad, piecus gadus pēc rūpnīcas izveides, iespējams, izdosies sasniegt jau divu miljonu eiro apgrozījumu un nostiprināties tirgos ārpus Eiropas Savienības. Dainis Bonda ir pierādījums tam, ka, ja jau no paša sākumā domā par vērienīgām biznesa idejām, tās Latvijā ir iespējams īstenot. Nepieciešama liela uzņēmība, iniciatīva un pārliecība par idejas dzīvotspēju, un viss notiks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti