Latvijā pieaug investīcijas no Krievijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Investīcijas no Krievijas pēdējā laikā pieaug, taču to apjoms joprojām ir gana niecīgs salīdzinājumā ar Skandināvijas valstīm. Kopējās Krievijas investīcijas veido vien nepilnus 5%. Pēdējā laika pieaugums saistīts ne tikai ar uzturēšanās atļaujām, bet arī mērķtiecīgu Latvijas investīciju un attīstības aģentūras darbu. 

Investīciju apjoms, kuras ārvalstnieki ieguldījuši Latvijas ekonomikā ar mērķi saņemt uzturēšanās atļauju, 2013.gada aprīļa vidū pārsniedza 525 miljonus eiro. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, visvairāk uzturēšanās atļaujas izsniegtas Krievijas pilsoņiem - gandrīz 4,5 tūkstošiem.

"No Krievijas ir vislielākais pieteikumus skaits. Pirmajos divos gados 2010. - 2012.gadam no Krievijas šo pieteikumu skaits bija gandrīz 4000. Ja mēs skatāmies, kas bija nākamā valsts pēc Krievijas, tad tā bija Ukraina, kurai pieteikumu skaits bija pāri 400," saka pārvaldes preses sekretāre Laura Laiva.

Lielākā daļa uzturēšanās atļauju tīkotāju ieguldījuši nekustamajā īpašumā. Nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Māris Laukkalējs uzskata, ka investīcijas nekustamajā īpašumā ir daudz drošākas par nerezidentu noguldījumiem bankās.

"Ja mēs paskatamies uz to risku pakāpi, ko šobrīd saka, ka Latvijas bankās ir daudz nerezidentu naudas. Tātad tā tiešām ir riskanta lieta. Ja mēs skatāmies uz šīm te investīcijām, tad viss īpašums paliek te Latvijā -  vai tā būs kāda Rīgas centra māja, kas tiek sakārtota, vai pamests jaunais projekts Jūrmalā, vai vēl labāk, ja tie būs Liepājas vai kādas citas pilsētas dzīvokļi, kuri netiek izmantoti," norāda Laukkalējs.

Pēdējā laikā aktivizējas arī industriālie investori no Krievijas, stāsta Latvijas investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols. Pēdējos trijos gados ir realizēti septiņi projekti par kopējo investīciju summu 220 miljoni lati un radītas 900 jaunas darba vietas.

"Tie ir Krievijas tekstilizstrādājumu ražotāji, kosmētisko līdzekļu ražotāji, mašīnbūves elektronikas ražošan un projekti optisko iekārtu ražošanā," atklāj Ozols.

Latvija piesaista investorus no Krievijas ar savu līdzīgo klimatu, mentalitāti un valodas barjeras neesamību. Turklāt pēdējā laikā arvien biežāk ieguldījumi nekustamajos īpašumos nav vien naudas līdzekļu izvietošanas projekti, bet cilvēki reāli pārceļas no Krievijas uz dzīvi Latvijā. Stāsta Laukkalējs.

"Es domāju, ka to ļoti labi var zināt tādās nomaļās vietās, kur iebraucēju skaits vēl nav liels. Es zinu, ka Amatciemā vietējā skolā arī reāli mācās iebraucēju bērni un ļoti sekmīgi mācās - krievi, kas apgūst mācības latviešu valodā," stāsta Laukkalējs.

Kopējās investīcijas no Krievijas Latvijas ekonomikā ir 347 miljoni latu un pēdējā gada laikā tās pieaugušas par astoņiem procentiem. Šogad Krievijas pilsoņi iesnieguši 624 iesniegumus uzturēšanās atļauju saņemšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti