Pie uzņēmuma "Granova" Skrundas novada Raņķu pagastā cigoriņu pirmapstrāde rit pilnā sparā. Tā sākusies oktobrī un ilgs līdz Ziemassvētkiem.
Vispirms bietēm līdzīgās cigoriņu saknes tiek nomazgātas. Darbinieki raugās, lai iekārtās neiekļūst kāds akmens. Tālāk cigoriņi nonāk kaltē, tiek sasmalcināti un pēc tam sapakoti lielos maisos un sagatavoti ceļam uz Poliju, kur no tiem tiek ražota cigoriņu kafija "Inka".
Šis ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas rūpnieciski audzē un pārstrādā cigoriņus. Ar to audzēšanu tur nodarbojas piecus gadus, tomēr šī ir eksperimentāla kultūra un joprojām tiek meklēti efektīvākie audzēšanas paņēmieni.
Šogad pirmo gadu bijusi Latvijas apstākļiem laba raža. No 120 hektāriem iegūtas aptuveni 2800 tonnu neapstrādātās produkcijas, gatavā produkcija tiek plānota ap 550 tonnām. Uzņēmums pieder Vācijas uzņēmējam.
"Mums ir vēl plāni par nākotni - būvēt noliktavu, lai ilgāk saglabātu cigoriņus, varētu vairāk audzēt. Arī kaimiņi varētu audzēt un mēs iepirkt. Ar katru gadu mēs eksperimentējam," teica SIA "Granova" valdes loceklis Folkers Hopners.