Latviete Vācijā izveido virtuālu tiltu starp uzņēmējiem un klientiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

 “Vieni mēs varam paiet ātri, bet kopā – tālu!” –  tādu devīzi izvēlējusies Kristīne Alberta, veidojot biznesa platformu “vissTe” Vācijā, Minhenē. Tā ir kā tilts starp latviešu uzņēmējiem un klientiem. Uzkrājusi pamatīgas zināšanas starptautiskā vidē, viņa gatava ar tām dalīties un palīdzēt citiem.

Pie Kristīnes var vērsties gan vietējie reģiona uzņēmēji, kas meklē darbiniekus vai kam vajadzīgs padoms mārketinga un līdzīgu jomu jautājumos, gan cilvēki, kam nepieciešamas dažādas preces un pakalpojumi. Šobrīd darbības loks ir paplašināts, un Kristīne palīdz arī Latvijas uzņēmējiem, kas raugās uz Vācijas tirgus pusi.

Idejas rodas pašas kāzu iespaidā

Kristīne Alberta ar vīru Larsu un meitiņu Emīliju
Kristīne Alberta ar vīru Larsu un meitiņu Emīliju

Iemesls platformas izveidei, kā jau daudzkārt šādās situācijās, bijis tīri prozaisks – pirms četriem gadiem Kristīne izgāja pie vīra un, protams, kāzām bija vajadzīgi dažnedažādi pakalpojumu sniedzēji: fotogrāfs, manikīre, florists, dīdžejs, konditors un citi: “Sāku meklēt to, kas Vācijā pieejams, bet pēc kāda laika konstatēju, ka, šķiet, mēs ar vācu speciālistiem domājam it kā paralēli, nevaram īsti uzķert saprašanās stīgu, un piedāvātais nav tas, kas man iekrīt sirdī.

Domāju – mēģināšu meklēt latviešus, jo tas tomēr vienkāršāk: sakrīt mentalitāte, domāšanas veids, priekšstati par gaumi, ir zināmas mūsu tradīcijas.”

Jaunā līgava sākusi meklēt attiecīgos profesionāļus sociālajos tīklos, un ne visus, bet daļu izdevies atrast: “Tad domāju – bet tas meklēšanas darbs bija tik sarežģīts! Kāpēc gan nevarētu būt tā, ka informācija par pakalpojumu sniedzējiem, par latviešu uzņēmējiem būtu apkopota vienkopus? Biju iepazinusi šos cilvēkus un likās, ka būtu forši, ja arī citi par viņiem uzzinātu. Jo diasporas sociālo tīklu grupās allaž lasāms – meklēju frizieri, meklēju manikīri, meklēju fotogrāfu, meklēju kūku cepēju, visi kaut ko meklē.

Ķēros vērsim pie ragiem, sapratu, ka man tas patīk, ka man to vajag, un varbūt citiem arī vajadzēs.”

Kristīne atzīst – līdz brīdim, kad izveidota mājaslapa un platforma sākusi kārtīgi funkcionēt, gan pagājuši trīs gadi, tāpēc var teikt, ka tā īsti platforma darbojas apmēram pusotru gadu. Galvenais iemesls, kas licis saņemties – Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita vizīte Minhenē. Uz tikšanos ar prezidentu kā “vissTe” pārstāve tika uzaicināta arī Kristīne : “Trīs dienu laikā izveidoju mājaslapu un sapratu, ka atpakaļceļa vairs nav – šis projekts ir tas, ko gribu prezentēt, man to vajag, un skatīšos, vai arī citiem to vajag. Šobrīd grupa izaugusi līdz apmēram trīssimt cilvēkiem – ir gan latviešu uzņēmēji no Vācijas un Latvijas, gan arī interesenti. Nu jau arvien vairāk cilvēku zina, ka pie manis satek informācija un raksta vai zvana ar pavisam konkrētiem jautājumiem un vajadzībām: “Man vajag advokātu”, “Es meklēju palīgu”.”

Daļa joprojām tur sveci zem pūra

Kristīne gan pamanījusi kādu īpatnību – daudzi no latviešu uzņēmējiem ārzemēs ir it kā neredzami un nemaz nevēlas dot par sevi zināt. “Ir, protams, arī tādi, kuriem klientu pietiek, viņi tā arī pasaka, ka nekādu papildu reklāmu viņiem nevajag. Bet daudzi vienkārši izvēlas turēt sveci zem pūra, neko neredzēt, nedzirdēt un par sevi ziņu nedot. Kļūst pat īgni, kad piedāvā par viņiem pavēstīt. Es nesaprotu, ar ko tas saistīts. Varbūt uzskata, ka tas nav vajadzīgs, ka tas ir lieks laika patēriņš; varbūt neatrod tam laiku. Es nevaru to izskaidrot! Labprāt viņiem pajautātu – tev ir uzņēmums un tu nedod par to zināt, kāpēc? Es ar ko tādu patiešām saskaros. Bet ir grupiņa, kas ir atsaucīgi, gatavi darboties, mācīties, komunicēt, ar tiem arī strādāju.”

Jāpiebilst, ka Kristīne platformu izveidojusi saviem spēkiem un darbojas brīvprātīgā kārtā, tas nozīmē, ka nevienam nekas nav jāmaksā. Ja kāds vēloties, tas noziedojot kādu  naudiņu, saprotot, ka platformas uzturēšana prasa ne tikai laiku, bet arī tehniskos izdevumus. 

Tīklošanas projektu Kristīne uzsākusi, jo gribējies dot uzkrātās zināšanas tālāk. Viņa dzimusi Rīgā, Minheni par savām mājām sauc deviņus gadus, kur strādā franču informācijas tehnoloģiju uzņēmumā.  Latvijā ieguvusi grādu franču filoloģijā, un bez dzimtās valodas pārvalda arī franču, krievu, vācu un angļu valodu. Šobrīd viņa atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, tāpēc vairāk laika pievērsties arī otram auklējumam – biznesa platformai: “Esmu strādājusi ar vāciešiem, francūžiem, šveiciešiem; esmu uzkrājusi milzīgu pieredzi gan biroja darbā, gan mārketingā, tīklošanā, komunikācijā. Ir daudz, ko dot, un gribas palīdzēt savējiem. Loģiski, sāku ar Minheni, Bavāriju, pamazām organiski tas ir gājis plašumā, tomēr fokuss man palicis uz vietējiem. Bet es nešķiroju, kur kāds atrodas, galvenais, lai cilvēkiem manā reģionā preces vai pakalpojumi ir pieejami.”

Atver jaunu tirgu Latvijas produktiem

Kristīne palīdz arī uzņēmējiem Latvijā, kas vēlas ienākt Vācijas tirgū, bet kuriem nav valodas zināšanu vai izpratnes par šejienes tirgu. Sadarbojoties ar preču ražotājiem Latvijā, kopā ar draudzeni radusies arī sava biznesa ideja – dāvanu komplekti, kuros viss, pat iepakojums, radīts Latvijā. Kristīne cer, ka ar laiku darbošanās ar savu zīmolu “alle.lieb” varētu kļūt arī par pamatdarbu, un īpaši priecājas par Latvijas ražotājiem: “Visi piegādātāji no Latvijas ir fantastiski cilvēki! Protams, viņi ir priecīgi, ka atveram tirgus daļu ārzemēs, ir gatavi palielināt ražošanu, lai tik mēs pasūtām; viss ir kā uz paplātes – sākot ar tulkojumiem, beidzot ar iesaiņojumiem. Šobrīd daru visu, lai šis projekts kļūtu par manu pamatdarbu. Latvijā ir izcili produkti ar izcilu kvalitāti, turklāt tādi, kādu šeit nav.

Tie ir absolūti konkurētspējīgi, tikai vajag veiksmīgu mārketingu, un tas ir mūsu izaicinājums – iekarot lieliskiem Latvijas produktiem tirgus daļu ārzemēs.”

Kristīne uzsver – ne tikai Vācijā. Vācieši nemaz nav tik knaši uz apdāvināšanu, arī dāvināšanas kultūra nav tik būtiska. Pavisam citādāk ir, piemēram, francūžiem – viņi mīl viens otru apdāvināt, naudu nežēlo, piedomā pie dāvanām, lai tās būtu skaistas un no sirds: “Šobrīd jau visa pasaule ir vaļā, un katrā valstī dzīvo dažādu nāciju pārstāvji. Jāveido tāds mārketings, ko cilvēki grib redzēt.”

Latviešu biznesa platformas “vissTe”  atklāšanas pasākums 13.05.2019 kopā ar Minhenes latviešiem un...
Latviešu biznesa platformas “vissTe” atklāšanas pasākums 13.05.2019 kopā ar Minhenes latviešiem un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktoru Kasparu Rožkalnu.

Protams, arī pie uzņēmēju un interesentu satīklošanās biznesa platformā darbs neapstāsies. Kristīne priecājas par pozitīvām atsauksmēm un nebēdā par negatīviem izteikumiem: “Ja es tam pievērstu uzmanību, nevarētu neko dzīvē sasniegt. Es laikam uzlieku uz acīm klapes un tikai daru savu. Ja kāds neargumentēti kritizē, saku – atnāciet, piezvaniet, parunāsim, darīsim kopā labāk!”

Uzņēmīgā jaunā sieviete iedvesmojas no pozitīvajām atsauksmēm, kādu ir ļoti daudz.

Viņa patiesi priecājas par citu panākumiem: “Mani uzrunā veiksmes stāsti, un man patīk būt tiltam starp divām pusēm, savest kopā cilvēkus. Piemēram, pirmā Vācijas latviešu produktu veikaliņa īpašniece Sandra Balcere ar manu palīdzību sakontaktējās ar premium klases tēju ražotāju no Latvijas “Plūkt”, un nu tās var nopirkt arī Bavārijā. Pērn Uzņēmēju dienu ietvaros organizēju sarunas ar mārketinga speciālistiem un ar karjeras un izaugsmes mentoriem. Cilvēki skatās, klausās, tad uzraksta: “Paldies, tas mums palīdzēja!”. No tā visa kaut kas rodas, aug un veidojas, un tas man ir prieka un gandarījuma avots.”

Vairāk par latviešu uzņēmēju biznesa platformu “vissTe” var uzzināt mājaslapā: www.visste.de

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti