Panorāma

Uzņēmējiem sola pilnveidot pieeju dažādo prasību kontrolei

Panorāma

Finanšu ministre VID vadītājas amatā virza I.Cīruli

Attieksme pret uzņēmējiem Lielbritānijā

Latviešu uzņēmēji Anglijā: Cieņpilna attieksme no uzraugiem šeit ir norma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzņēmējus atbalstošā sistēma, par kādu beidzot runā Latvijā, jau sen ir norma Lielbritānijā. Cieņpilna attieksme no uzraugošajām un kontrolējošām institūcijām pat tad, ja esi kļūdījies – to uzsver daudzi LTV aptaujātie latvieši, kas sākuši savu biznesu Apvienotajā Karalistē.

Turklāt, lai uzsāktu biznesu,  vajag pavisam maz.  

Aizvadītajā nedēļas nogalē tautieši pulcējās uz 10. Latviešu biznesa saietu Londonas Daugavas Vanagu telpās. Tradicionāli pasākuma oficiālajā daļā latviešu uzņēmēji stāsta par savu pieredzi ceļā uz panākumiem, bet vēlāk neformālā atmosfērā tiek apspriestas aktualitātes un veidoti jauni biznesa kontakti.

Šoreiz ar savu veiksmes stāstu dalījās šūšanas uzņēmuma “L&M outfitters Ltd”  īpašniece Liene Leonova, kura savulaik centās sākt biznesu arī Latvijā, taču neveiksmīgi.

“Šeit ir daudz vieglāk, ja kabatā nav ne santīma, iespējas ir plašākas, tirgus ir daudz lielāks, tāpat arī nosacījumi kā mazam uzņēmējam ir daudz, daudz cilvēcīgāki,” saka Liene Leonova.

Bizness Lielbritānijā tika uzsākts bez sākumkapitāla, pamazām atpērkot jau strādājošu šūšanas uzņēmumu no īpašnieka angļa. Arī no valsts puses mazie biznesi tiek maksimāli atbalstīti.

“Nodokļu sistēma ir stipri vien pretimnākošāka un cilvēcīgāka, kas palīdz tam mazajam uzņēmējam eksistēt, dzīvot un būvēt ceļu uz augšu. Tur ir noteikts limits, cik ir tas gada apgrozījums, no kura nekas netiek iekasēts. Tādējādi ir iespējas tos līdzekļus ieguldīt un veidot kaut ko,” stāsta Liene.

Par nodokļiem mazajiem uzņēmējiem galva nesāp, jo daudz ko drīkst norakstīt biznesa izdevumos.

Raimondam Lūsim, kura bizness ir profesionālo kvalifikāciju vērtēšana un sertifikātu izsniegšana, bieži jādodas pie klientiem uz celtniecības objektiem, tādēļ izdevumi par personīgo auto ir lieli.

“Es uzrakstu aptuveno nobraukumu, neviens man nepārbauda. Kaut gan, ja pārbaudītu, tad droši vien es nespētu pierādīt, kā esmu nobraucis 20 000 jūdžu, kaut gan es esmu. Līdz ar to te ir tā starpība, ka es zinu, ka Latvijā tev piekasās pie katra sīkuma, šeit, ja tu uzraksti tās 20 000 jūdžu, viss ir normas robežās, neviens tev neskatās uz pirkstiem,” stāsta Lūsis.

Ja ir bijis pārkāpums un britu nodokļu inspekcija uzliek sodu, tad iespējams izrunāties ar ierēdņiem, un attieksme vienmēr ir pieklājīga un cieņpilna. Par to pārliecinājušies arī LTV intervētie uzņēmēji.

Uzņēmumu reģistrācija pēdējos gados krietni atvieglota arī Latvijā, bet Lielbritānijā to var izdarīt divās minūtēs -  turklāt pašnodarbinātajiem tiek ieteikts sākumā sākt strādāt un reģistrēties tikai pēc tam.

“Arden Telecom” tehniskais direktors Stefans Bagienskis stāsta: “Ja kāds grib atvērt uzņēmumu šeit, Anglijā, tas ir izdarāms – un es nepārspīlēju! – divās minūtēs internetā. Pieci klikšķi, ja tas uzņēmuma vārds nav aizņemts. Ej, pārdod, taisi savu biznesu, visu, ko vēlies.”

Biznesa aktivitātes no valsts puses tiek dažādi veicinātas, tādēļ daudziem papildus galvenajai darbavietai ir arī savs nelielais bizness.

“Uzņēmēju gēns jau viņiem vienmēr bijis iekšā, latvieši vienmēr ir zinājuši, kā no nekā uzbūvēt kaut ko. Viņi atbrauc šeit un, ja kāds viņiem pasaka – tiešām, firmu var atvērt divās minūtēs onlainā? Bums, nākamajā dienā viņiem ir firma!” saka Bagienskis. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti