Rīta Panorāma

Dzīve dzīvā mūzikā

Rīta Panorāma

Somijā nomainīs iznīcinātāju floti

Lapzeme atgūstas no pandēmijas ietekmes

Lapzemē ar bažām un cerībām sagaida ziemas tūrisma sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Somijas stāstiem apvītā Lapzeme svētku sezonu sagaida ar cerībām un bailēm reizē. Tālajā ziemeļu reģionā sākusies tūrisma sezona, tomēr Covid-19 vīrusa jaunā paveida izplatības dēļ pastāv bažas par to, vai tā vispār izdosies. Tūrisma operatori joprojām atgūstas no katastrofālā 2020. gada, kad pandēmijas dēļ tika zaudēti desmitiem miljoni eiro.

Agrā rītā sniegotajā Somijas Lapzemē un Ziemassvētku vecīša ciemata atrakciju parkā, kas atrodas pie polārā loka, tiek pabeigti pēdējie darbiņi ledus restorānā un viesnīcā. Taču to, cik daudz cilvēku šis sasalušais izklaides parks šosezon kopumā uzņems, var tikai minēt.

Ceļošanas ierobežojumi, pārbaudes prasības un karantīnas pasākumi, kas ieviesti Covid-19 jaunā paveida izplatības dēļ, draud izjaukt ienesīgo Ziemassvētku sezonu.

Pirms pandēmijas Somijas Lapzemes galvaspilsēta Rovaniemi katru gadu piesaistīja vairāk nekā pusmiljonu apmeklētāju. Lielākā daļa tūristu bija no Apvienotās Karalistes, Spānijas, Francijas, Īrijas, Itālijas un Singapūras.

Tūristi tur ierodas, lai baudītu svētku noskaņu Ziemassvētku vecīša ciematā, dotos izbraukumā  ar ziemeļbriežiem un, ja paveicas, redzētu ziemeļblāzmu.

“Tas, protams, rada bažas, jo neviens nezina, kas notiks. Mēs tikai turpināsim sekot jaunākajam un par to informēt visus ceļotājus,” sacīja “Visit Rovaniemi” izpilddirektore Sanna Karkkainena.

Pandēmijas ietekmē Lapzeme cietusi būtiskus zaudējumus. Apmeklētāju skaits, ja salīdzina pagājušo gadu ar 2019. gadu, kritās par vairāk nekā 80 procentiem. Ieņēmumi samazinājās par vairāk nekā 90 procentiem.

“Šī ziema, šie Ziemassvētki noteikti ir pagrieziena punkts daudziem tūrisma uzņēmumiem. Lielākā daļa nevarētu pārciest vēl vienu gadu, vēl vienus Ziemassvētkus bez klientiem, tas ir skaidrs,” atzina Karkkainena.

Šogad Lapzemi apmeklēt var visi, kam ir derīgs Covid-19 sertifikāts. Ja nekas tuvākajā laikā nemainīsies, uzņēmēji tomēr cer atgriezties pirmspandēmijas laikā, kad Lapzeme bija viens no iemīļotākajiem ziemas tūristu galamērķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti