Ārpus Rīgas

Sākusies pieteikumu iesniegšana platību maksājumiem

Ārpus Rīgas

''Bauskas Dzīves'' galvenā redaktore Anita Rozentāle par Vimbu svētkiem

Kurzemes zemnieki: Plūdu sekas jutīsim vēl gadiem

Kurzemes zemnieki: Plūdu sekas jutīsim vēl gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pagājušā gada lietavas un plūdi Kurzemes zemniekiem radīs ilgtermiņa sekas – būs nepieciešami vismaz divi gadi, lai attaptos no laika apstākļu radītajām grūtībām, saka Latvijas Radio aptaujātie lauksaimnieki. Kaut gan vairāk tiek runāts par Latgales postažu, Kurzemes pusē nebūt nav lijis mazāk. Lauki joprojām vietām ir slapji, un tur nav iespējams uzsākt pavasara sēju.

Tik izslīkuši ziemāji, kā tas ir šogad, nav sen bijuši, saka viens no pieredzējušiem un lielākajiem Kurzemes zemniekiem Ēriks Putra, rudenī arī viņa labības lauki gulēja ūdenī:

„Latgalē bija lieli plūdi, bet mums nebija mazāki. Tik daudz peļķu 25 gados nav bijis. Ziemāji izskatās slikti. Vienkārši sapuva.”

Joprojām daudzviet augsne ir slapja un ir grūtības apstrādāt laukus, stāsta Vērgales puses zemnieks Jānis Cielava. Viņam jāpārsēj aptuveni piektā daļa no iesētajiem ziemājiem:

''Ir daudzi, kas vispār neko neiesēja. Ir saimniecības, kur simtos hektāros ir jāpārsēj. Tagad jāstrādā ar arumiem, kur ir daudz mitrāks nekā citus gadus.”

Tā, piemēram, Ērika Putras zemnieku saimniecībā „Pīlādži” būšot jāpārsēj 600 hektāri (ha) ziemāju, ap 300 ha ir izdzīvojuši.

Zaudējumi būs jebkurā gadījumā, saka zemnieks, jo vēlreiz ir jātērē degviela, kaut arī vajadzīgais sējas materiāls ir bijis pašam.

„Vasarāji mūsu pusē aug sliktāk. Pat līdz divām tonnām mazāk ir vasaras kviešu. Ja es sasniegšu piecas tonnas, būs labi,” saka Putra.

Par zaudējumu segšanu un kompensācijām zemnieki runā nelabprāt, sakot, ka jāpaļaujas uz pašu spēkiem, bet, ja kaut ko piešķirs, protams, neatteiksies.

Zemnieks Ēriks Putra spriež, ka vasarāju sēja turpināsies līdz pat 1.maijam, līdz ar to arī pļaujas laiks gaidāms tikai septembrī. Plūdu sekas Kurzemē zemnieki izjutīšot vēl turpmākos gadus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti