Konkurences uzraugs un Valsts kontrole iesaka valstij un vietvarām neaizrauties ar biznesu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viedoklim, ka valstij un pašvaldībām iespējami mazāk būtu jāiesaistās uzņēmējdarbībā, piekrīt Konkurences padome (KP) un Valsts kontrole (VK), ziņo Latvijas Radio korespondents Gunārs Valdmanis.

Lai sniegtu savu vērtējumu par Saeimā skatītajiem Valsts pārvaldes iekārtas likuma grozījumiem, kas paredz paplašināt publiskā sektora iesaisti komercdarbībā, LTRK trešdien rīkoja īpašu pasākumu, kurā piedalījās arī VK un KP vadība.

Tikšanās laikā secināts, ka, paplašinot valsts un pašvaldību iespējas iesaistei uzņēmējdarbībā, tiktu radīti draudi privātajā sektorā strādājošajiem. Par to nodokļos samaksāto naudu tiktu stutēti konkurenti, kas savukārt privātos mudinātu nemaksāt nodokļus, tādējādi audzējot ēnu ekonomiku.

KP un VK ieskatā, valsts un pašvaldību iesaiste un aktivitāte komercdarbībā pašlaik jau ir pietiekami liela. Turklāt daudzos desmitos gadījumu valsts un vietvaras uzņēmējdarbībā iesaistījušās nepamatoti. Piemēram, sniedz apbedīšanas pakalpojumus, labiekārto teritoriju un sniedz citus sabiedriski nenozīmīgus pakalpojumus, kurus varētu nodrošināt arī privātais sektors.

Sanāksmē pieļauts, ka  publiskais sektors iesaistās komercdarbībā arī personīgu iemeslu dēļ, proti, šādas kapitālsabiedrības nereti nodrošina darba vietas, tostarp pašvaldībām pietuvinātiem cilvēkiem.

Jau vēstīts, ka Saeimā  divos lasījumos apstiprināja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz publiskajam sektoram plašas iespējas iesaistīties komercdarbībā arī situācijā, kad pakalpojums vai produkts jau tiek vai var tikt sekmīgi nodrošināts brīvā tirgus apstākļos.

Tiesības publiskajam sektoram dibināt kapitālsabiedrības vai arī iegūt tajās līdzdalību, kas nav tieši saistīts ar publiskā sektora funkciju izpildi, kropļo konkurenci un grauj veselīgas biznesa vides attīstību, uzskata LTRK. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti