Ķīnai bijis lēnākais ekonomikas un iedzīvotāju skaita pieauguma temps pēdējos 28 gados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pērn Ķīnai bijis lēnākais ekonomikas un iedzīvotāju skaits pieauguma temps pēdējos 28 gados. Tā norādīts šodien publicētājos jaunākajos statistikas datos. Saskaņā ar analītiķu teikto, ekonomikas pieaugums samazinājies, jo Pekina cenšas risināt parāda un vides piesārņojuma jautājumus. Tāpat satraukumu teju 1,4 miljardus lielajā nācijā, rada darbspējīgā vecuma iedzīvotāju skaita kritums, ar ko Ķīnai tuvākajos 30 gados būs jāsaskaras.

Pērn Ķīnai bijis zemākais ekonomikas un iedzīvotāju skaits palielinājums pēdējos 28 gados
00:00 / 02:56
Lejuplādēt

Ķīnas Tautas Republikas dzimušo skaits 2018. gadā bijis 15,23, kas ir par aptuveni 2 miljoniem jaundzimušo mazāk kā gadu iepriekš. Kā norāda Ķīnas Valsts statistikas birojs, tad ņemot vērā arī mirušo skaitu un salīdzinot ar gadu iepriekš, kad tas bija ap 10 miljoniem - uz tūkstots iedzīvotājiem pieaugums ir samazinājies no 5,32 % uz 3,81%.

Vienlaikus Ķīnas Valsts statistikas biroja pārstāvis gan vērš uzmanību uz to, ka valstij joprojām ir liels potenciāls, par spīti tam, ka piedzīvots iedzīvotāju pieguma tempa kritums. Saskaņā ar datiem, 700 miljonu ķīniešu no kopumā 900 miljoniem, kuri ir darba vecumā, ir nodarbināti, tādējādi šīs ir viens no nozīmīgiem kritērijiem, ja par Ķīnu runā starptautiski.

Lai arī šobrīd Ķīnai nav pamata satraukumam, tomēr prognozes liecina, ka darbaspējīgo iedzīvotāju skaits, vecumā no 19 līdz 59 gadiem, nākotnē piedzīvos lejupslīdi. Aplēsts, ka 2050. gadā šīs grupas īpatsvars samazināsies par aptuveni 23% procentiem.

Jāteic, ka dzimstības rādītājus Ķīnai nav izdevies uzlabot arī ar viena bērna politikas atcelšanu un kopš 2016. gada atļaujot divus pēcnācējus. Dati arī atklāj, ka Ķīnas tautas novecošanai var būt arī negatīvas sekas uz valsts ekonomikas izaugsmi. Šobrīd IKP ir stabils, taču salīdzinot 2017. ar 2018. gadu ir sarucis par aptuveni 0,2% procentiem, tas ir, no 6,8% uz 6,6 %. Valsts izvirzītais bija 6,5% procenti.

Ķīnas Valsts statistikas biroja pārstāvis vērš uzmanību uz to, ka ikviens ir norūpējies par iespējamām izmaiņas starptautiskajā mērogā. Līdz ar to, viņš uzsver, ka Ķīna, kura ir otra lielākā ekonomika pasaulē un, kuras tirdzniecība veido 2/3 no IKP, šāds tempu palēlinājums valstij ir tikai papildus spiediens uz tās ekonomiku.

Analītiķi gan norāda citus faktorus, kuri ietekmē Ķīnas izaugsmes tempu. Viņi saka, ka ekonomikas izaugsmi kavē Pekinas tirdzniecības karš ar ASV. Arī komunistu valdības politika, kura ir labvēlīgāka valsts uzņēmumiem nevis privātajiem. Tāpat nelabvēlīgi valsts attīstību ietekmē Ķīnas parāds, kas ir 300 procentu apmērā no IKP.

Lai arī Ķīnā iedzīvotāju skaita un ekonomikas palielinājums ir krities un tas mazinājis, uzticību akciju tirgos, un vājinājis juaņas vērtību – analītiķi uzskta, ka kritums ir saistīts ar valdības politiku, risināt pieaugošo parādu, finanšu riskus un piesārņojumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti