Izstrādās priekšlikumus publiskā iepirkuma uzraudzībai un norisei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šodien (otrdien, 22. oktobrī) valdības sēdē ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") iepazīstināja ar darba grupas izveidoto informatīvo ziņojumu par priekšlikumiem publisko iepirkumu sistēmas uzlabošanai. Ministri deva zaļo gaismu darba grupas turpmākam darbam, un Ekonomikas ministrija līdz janvāra vidum sola nākt klajā ar konkrētu rīcības plānu, kā situāciju publiskos iepirkumos uzlabot un novērst negodīgas rīcības, tostarp karteļa veidošanas, iespējas.

Darba grupa izstrādās priekšlikumus publiskā iepirkuma uzraudzībai un norisei
00:00 / 02:46
Lejuplādēt

Septembrī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība") izdeva rezolūciju, kurā aicināja atbildīgās ministrijas un iestādes izstrādāt informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem publiskā iepirkuma sistēmas uzlabošanai. Tostarp ministrijas tika aicinātas iesniegt priekšlikumus, kas ierobežo pretendentu iespējas slēgt aizliegtas vienošanās publiskajā iepirkumā, paredzot skaidrus mehānismus, kas veicina pretendentu brīvu konkurenci.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV") pauda, ka darba grupā līdzdarbojās septiņas iestādes - Ekonomikas ministrija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Finanšu ministrija, Konkurences padome, Iepirkumu uzraudzības birojs, Valsts ieņēmumu dienests, kā arī Būvniecības valsts kontroles birojs. Darba grupa nediskutēja tikai par būvniecības karteļa jautājumiem, bet skatījās uz iepirkuma problēmām daudz plašākā mērogā.

Nemiro komentē, kādi ir būtiskākie priekšlikumi iepirkuma sistēmas sakārtošanai:

"Pirmais bloks ir lielāka pretendentu pulka iesaiste gadījumā, kad ir izsludināts iepirkums. Te ir divas sadaļas. Viena no tām ir lielos procesos pieaicināt ārvalstu kompānijas, kas konkurences ietvaros konkurētu ar Latvijas uzņēmējiem. Būtiski ir runāt par dažādu publisko iepirkumu dokumentu tulkošanu, tostarp angļu valodā. Tāpat būtisks jautājums ir arī attiecībā uz zaudējuma piedziņu. Šajā gadījumā valstij, pašvaldībām un dažādām institūcijām ir jārīkojas kā rūpīgam, gādīgam saimniekam. Tas noteikts normatīvajos aktos, bet ir jābūt arī attiecīgi integrētam mehānismam," skaidroja Nemiro.

Savukārt Ministru prezidents Kariņš uzsvēra, ka uzlabojumi iepirkumu sistēmā ir tikpat svarīgi kā virkne citas iecerētās reformas un nepieciešamība kaut ko darīt lietas labā skaidrāk parādījās pēc nesenās krīzes saistībā ar iespējamo karteli būvniecības jomā.

"Valdībai arī deklarācijā ir konkrētas reformas, kuras mēs esam iecerējuši un īstenojam – administratīvi teritoriālā reforma, izglītības reforma, veselības aprūpes sistēmas reforma. Gadās tādas krīzes, kas izgaismo problēmas un kuras valdība izmanto, lai uzlabotu vēl veselu sfēru. To Ekonomikas ministrija un Nemiro kungs ir apņēmies, un šodien viņam ir pilns valdības atbalsts virzīties uz priekšu," pauda Kariņš.

Nemiro tostarp norādīja, ka darba grupā tika izteikti arī tādi priekšlikumi, kas ir jau senāki, bet iepriekšējai valdībai nav bijusi politiskā griba tos risināt. Tāpat viņš akcentēja, ka Konkurences padome uzstāj, ka publiskajos iepirkumos jābūt nulles tolerancei pret karteļu veidošanos un par šo jautājumu jāizglīto arī sabiedrība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti