Īstermiņa īres dzīvokļu tirgū gaida pandēmijas beigas un tūrisma atsākšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ja kovida pandēmijas sākumā īstermiņa īres dzīvokļu ieplūšana ilgtermiņa nekustamo īpašumu tirgū radīja cenas dempingu, tad patlaban jau situācija ir stabilizējusies, cenas izlīdzinājušās un īstermiņa dzīvokļi aizpildīti. Latvijas Radio aptaujātie nekustamo īpašumu eksperti prognozē, ka pauze īstermiņa īres tirgū būs tikai uz pandēmijas laiku, jo šis bizness ir gana ienesīgs, un tiklīdz atkal straujāk atsāksies tūrisms, tas uzplauks ar jaunu jaudu. 

Līdz pandēmijai īslaicīgai īrei domāto īpašumu tirgus strādāja ar jaudu, bet līdz ar tūrisma plūsmas apsīkšanu sabremzējās arī darbība šajā nekustamo īpašumu nišā. Īslaicīgās īres dzīvokļu īpašnieki tos izlika ilgtermiņa īres tirgū.

Īstermiņa īres dzīvokļu tirgū gaida pandēmijas beigas un tūrisma atsākšanos
00:00 / 03:37
Lejuplādēt

„Un tad bija tāds mirklis, kad sašūpojās arī īres dzīvokļu cenas, jo Rīgas centrā mazajiem dzīvokļiem pazeminājās cenas,” norādīja “Latio” mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte. Viņa atzīmēja, ka kopš pagājušā gada pavasara cenas ir stabilizējušās un pat nedaudz augušas, jo daļa ir atgriezušies īstermiņa īres tirgū. Protams, ne visi, jo tūrisma plūsma nav ne tuvu tik liela kā pirms kovida krīzes.

„Kaut gan daži man pazīstami šādu dzīvokļu īpašnieki ir atzinuši, ka vasaru pārlaiduši diezgan labi. Kas bija labi? Vasaras beigās atgriezās ārzemju studenti, kuriem arī šie dzīvokļi ir diezgan interesanti. Un ārzemju studentiem šie mazie dzīvokļi, kas pārsvarā atrodas Rīgas centrā, tika izīrēti uz ilgtermiņu,” pastāstīja Dzenīte.

Viņa prognozē, ka īstermiņa īres tirgus atjaunosies, tiklīdz pandēmija mitēsies un tūrisms atsāksies. Un tam ir biznesā balstīts pamatojums.

„Tas noteikti ir izdevīgāks bizness. Tur ir iespēja nopelnīt vismaz divas reizes vairāk nekā uz ilgtermiņa īri. Protams, arī darbs jāiegulda, bet tas noteikti ir izdevīgs bizness,” skaidroja Dzenīte.

Faktu, ka īstermiņa īres tirgus ir izdevīgs bizness un līdz ar to neizsīks, apliecināja arī nekustamo īpašumu darījumu starpniecības uzņēmuma "Rent in Riga" mājokļu īres un tirdzniecības speciālists Dainis Sperga. Viņš sacīja, ka cenu dempings, kuru pagājušā ziemā radīja īslaicīgās īres dzīvokļi, kas lielā skaitā palika tukši un bija jāaizpilda, nu ir mitējies.

„Tas pieprasījums pēc vienistabas, divu istabu dzīvokļiem, kas parasti tiek izīrēti īstermiņā, ir ārkārtīgi liels pilsētas centrā. It īpaši, ja šie dzīvokļi ir skaistāk iekārtoti, kā parasti tas ir īstermiņa īrei. Divi, trīs mēneši, un tie jau bija aizpildīti. Lai arī nedaudz palaida zemāku īres cenu un tāpēc ātrāk tie aizpildījās. Bet pēc tam – paiet pusgads un īpašnieks cenu paceļ atpakaļ, pielīdzina tirgus situācijai. Īstermiņa īrē var nopelnīt divas, trīs reizes vairāk, bet tad pašam ar to jādarbojas. Ja jūs atdodat šo dzīvokli kādai kompānijai, kas nodarbojas ar īstermiņa īri, tad šī kompānija arī vēlas nopelnīt. Tad nav tik liela atšķirība, vai atdodat savu dzīvokli ilgtermiņa īrei vai arī šai kompānijai īstermiņa īrei,” norādīja Sperga.

„Bizness noteikti nepazudīs. Tas visiem, šķiet, ir skaidrs. Šie ir īstermiņa sarežģījumi. Cerēsim, ka īstermiņa un mums kaut kad izdosies šo cīņu ar kovidu uzvarēt un viss atgriezīsies normālās sliedēs,” izteicās SIA “Ober Haus Real Estate Latvia” Dzīvojamo nekustamo īpašumu departamenta vadītājs Andis Bīriņš, norādot, ka jau tagad redzams, ka īstermiņa īres dzīvokļi atgriežas apritē. It īpaši tuvojoties svētku laikam, kad arī tie, kas dzīvokļus izīrē ilgtermiņā, iespēju robežās cenšas izmantot pieprasījuma vilni.

„Otrs, ko mēs redzam, ka šis sektors strādā un strādās, ir tas, ka ir bijušas izmaiņas īres likumā, un tas palīdz un palīdzēs sakārtot šo īres segmentu. Nāk un nāks iekšā ārvalstu investīcijas,” atzīmēja Bīriņš.

Līdz ar to īstermiņa īres tirgus kļūs vēl sakārtotāks, un tas dod cerību pozitīvam skatam nākotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti